Verslagen

2022

Created with Sketch.

Tennistoernooi de Bildtse Cup 2022

Eindelijk was het weer tijd voor een ouderwetse Bildtse Cup! 

Nadat we 2 jaar lang geen toernooi hebben kunnen spelen door corona, mochten we eindelijk weer los. Dit jaar was ook nog eens een speciale editie, namelijk de 30e!

Dan zou je denken dat dit alle favorieten zicht wel gingen opgeven, maar waarschijnlijk was er een kwestie van angst. Angst om te falen in deze prachtige editie. Een aantal favorieten hebben niet meegedaan. 

Echter hoefde dit niet de pret te drukken!  Waar er een gat viel bij de favorieten werd dit moeiteloos opgevangen door nieuwe talentvolle aanwas. Te denken aan voetballers die soms nog even moesten wennen aan het tennisspel zelf, maar zich volledig herpakten in de 3e helft.

Er zijn bronnen die beweren dat ze tot op de dag van vandaag nog in de kantine zitten. 

Er waren 7 categorieën dit jaar, waaronder gelukkig weer een goed bezette heren enkel. 12 man hebben zich hiervoor opgegeven, leuk om te zien. Het zou zo mooi zijn om ook weer de dames enkel aan het werk te zien volgend jaar. Dames, schroom niet om jezelf hiervoor op te geven!

Heren enkel

In de heren enkel waren er 4 poules van 3. De bovenste 2 van elke poule gingen verder naar het afvalschema. Er bleven dus 8 spelers over, waaronder enkele hardhitters. 

Jorn Vellinga en Stefan van der Hoek maakten er in de kwartfinale een waar spektakel van met harde slagen, waarbij toch uiteindelijk Stefan aan het langste eind trok. Dit was een prachtige wedstrijd en had zeker niet misstaan in de finale.

In de andere kwartfinale waren het de gebroeders Kolkman die de degens hebben gekruisd. In een spannende 3-setter was het Joris die laat op de avond als winnaar van de baan kwam.

Jorn de Jong moest tegen good old Geert Hoekstra, die je nooit moet afschrijven. De man met 2 forehands heeft het menig jongeman lastig gemaakt. Jorn de Jong is echter iemand die bijna geen fouten maakt, en zo snel is dat het soms lijkt alsof je tegen meerdere “Jornen” speelt. We zijn nog in onderzoek of dit daadwerkelijk het geval is geweest. Mocht dit zo zijn, dan wordt Jorn alsnog gediskwalificeerd.

In de laatste kwartfinale was het ook jong tegen oud. Net getrouwde Boudewijn Nijboer moest t opnemen tegen Dirk Jan Lautenbag, een jonge tennisser met een prachtige techniek. Dirk Jan heeft Boudewijn met grote cijfers verslagen, wellicht omdat Boudewijn nog steeds in de wolken was. Dit kan gebeuren, trouwen is uiteraard een prachtig gebeuren waarbij heel veel gevoelens loskomen.

In de halve finale was het Stefan vs Joris.  Joris was in deze wedstrijd niet de speler die we in het begin hadden gezien, maar dan kan ook te maken hebben met de kwaliteit van Stefan. Met 6-1 6-1 ging Stefan door naar de finale. Joris mag om de 3e plek gaan strijden.

In de 2e halve finale was het Jorn de Jong vs Dirk Jan Lautenbag. Met slim spel heeft Jorn weten te winnen. Jorn had bedacht om niet te hard te slaan tegen het jeugdige talent. Mocht je dit wel doen, dan krijg je de bal nog een keer zo hard weer terug. Deze speelwijze had als resultaat dat Jorn naar de finale ging. We vragen ons wel af of deze speelwijze volgend jaar nog een keer stand houdt.

Dirk Jan ontwikkelt zich in een dusdanig tempo, dat iedereen er al slapeloze nachten van heeft. We gaan het meemaken.

In de finale dus de hardhitter Stefan tegen de gazelle Jorn. Jorn ging met de 1ste set aan de haal met 6-2, maar Stefan is mentaal sterker dan je zou denken. 

Waar je zou denken dat hij verslagen is, komt hij toch altijd weer bovendrijven. Stefan heeft de laatste 2 sets gewonnen met 6-4,  ondanks dat Stefan last heeft van een gladde grip, waardoor het racket nog weleens op de baan beland. Hij gaat zo snel mogelijk nieuwe grips halen bij de sportzaak, waardoor ook dit mankement is verholpen en hij helemaal boven zichzelf kan uitstijgen. We zijn allen gewaarschuwd. Stefan dus de winnaar van de heren enkel!

Heren dubbel A

De heren dubbel A bestond dit jaar uit 2 poules van 4 koppels. De bovenste 2 van elke poule gaat door naar de halve finale. In poule A was Dirk Jan helaas te geblesseerd om de dubbel te spelen. In goed overleg is besloten dat hij alleen de enkel speelt, om zodoende toch nog mee te kunnen doen.

Van de overgebleven 3 koppels waren Stefan van der Hoek en Erik Bronger de sterkste. Waar Stefan met harde slagen de tegenstander in de verdrukking brengt, kan Erik dit afmaken aan het net. 

Geert Hoekstra en Annejan Lemstra waren daarnaast te sterk voor Theo Palma en Pieter de Grijs, waardoor ook zijn naar de halve finale zijn gegaan.

In poule B was het spannend tussen het koppel Jorn de Jong en Joris Kolkman aan de ene kant en de Minnertsgaaster hoop in bange dagen Geert Andringa en Ludy Meersma. In een lange tactische wedstijd was het koppel uit Sint Anne het sterkst. Dit moest echter uit de tenen komen.

Beide koppels wonnen nog van Jacob Banning en Pascal Kirchhof en van Teun Meijer en Haye Struiksma. Dit laatste koppel is op het laatste moment nog geregeld door uitval van een ander koppel, maar heeft het uitstekend gedaan. Vooral Teun heeft zich tot op de finaledag uitstekend gemanifesteerd, ook al was dat niet meer op het veld.

In de halve finale waren het Stefan en Erik die aan moesten treden tegen Geert en Ludy. Stefan en Erik hadden wat moeite met het spel van Geert en Ludy, maar wisten toch nog de 1ste set naar zich toe te trekken. Vooral Erik was in het laatst van de set bovenaards goed.

Helaas moest Ludy opgeven in de 2e set, waardoor deze wedstrijd tot een wat teleurstellend einde kwam. 

In de andere halve finale waren het Jorn en Joris die Geert en Annejan verslagen. In 2 sets waren de jongens dusdanig constant dat het pleit vrij snel was beslecht. 

Finale dus tussen Stefan en Erik tegen Jorn en Joris. Een wedstrijd die volgens velen alle kanten op kon. Er werden al kratten bier ingezet op de winnaar. Naar verluidt had die persoon al meerdere kratten verloren met inzetten op kansloze wedstrijden.

In deze finale werden iets teveel fouten gemaakt aan beide kanten, waardoor de wedstrijd iets minder spektakel werd dan op voorhand werd gedacht. Stefan en Erik (lees: Stefan) maakten hierin de minste fouten, waardoor die de overwinning hebben gepakt. 

Heren dubbel B

In de heren dubbel B veel nieuwe koppels! Met maar liefst 18 koppels, verdeeld over 4 poules, is dit toch een van de mooiste categorieën geweest dit jaar. Deze categorie bestond uit ervaren krachten, maar ook nieuwe talenten.

De meest spannende poule van deze categorie was toch wel de poule met Geert Bloemhof/Sjoerd de Vries, Wytse Sloterdijk met het jeugdige talent Roald van Steinvoorn, Arjan Marra en Matthijs Timmermans en het koppel Jan Age Valk en Tjerk Schriemer. Laatstgenoemd koppel heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een geduchte tegenstander.

In deze poule was het zo dat op het eind Geert Bloemhof en Sjoerd de Vries alles hadden gewonnen, ook al ging dat niet van harte. De laatste wedstrijd had net zo goed de andere kant op kunnen vallen.

Onder deze winnaar waren het 3 koppels die allemaal van elkaar hadden gewonnen.  Hierdoor kon de nummer 2 niet bepaald worden op basis van onderling resultaat. Sets moest de doorslag geven. Hierin was een gelijkspel bij Wytse/Roald en Jan Age/Tjerk.

Aangezien dit ook gelijk was, wordt er dan gekeken naar het onderlinge resultaat van diegene met het gelijke aantal sets. Dit was in het voordeel van Wytse en Roald.

Nadat alle wedstrijden waren gespeeld, waren er 8 koppels door naar de kwartfinale. Al deze kwartfinales werden in 2 sets afgehandeld. We hadden hier meer spanning verwacht en gehoopt, maar helaas moest dit wachten tot de finale.

Waar Boudewijn Nijboer en Jouke Valk zich hebben ontdaan van Dirk Giesing en Siem Willem van Steinvoorn, waren het Anne en Marc Bakker die te sterk waren voor het duo Jarno Kamminga en Jan Beimers.  Helaas was Jarno niet geheel fit in deze wedstrijd, waardoor Marc en Anne Bakker vrij gemakkelijk de winst naar zich toe hebben getrokken.

In de finale was het een waar spektakel tussen Marc en Anne tegen Boudewijn en Jouke. In 3 prachtige sets waren het Marc en Anne Bakker die als winnaar van het veld stapten. De blijheid was dan ook groot bij dit koppel. En terecht!  Naast dat zij de winnaar waren, kunnen we ook het publiek hierin als winnaar zien. 

Gemengd dubbel A

Hierin 2 poules van 4, met wederom hele goede koppels. 

Stefan (waar  hebben we die naam eerder gehoord) en Marjan zijn 1ste in de poule geworden, met 3 goede overwinningen. Maar 1 set hoefden ze af te geven tegen Hylkje en Wytse.

De 2e plaats ging tussen Wytse/ Hylkje en Annejan/Marjolein. Hierin waren Annejan en Marjolein in 3 sets te sterk.  

In de andere poule waren het Pascal Kirchhof en Mette de Vries die te sterk waren. Pascal kan heel goed maten uitzoeken bleek. Waar hij bij de dubbel de geroutineerde Jacob Banning heeft gestrikt, heeft hij nu Mette de Vries gevraagd. Dit was een uitstekende keuze te noemen. Met prachtige slagen worden de tegenstanders onder druk gezet. 

Ook Pascal was in een blakende vorm, dus dit was het te kloppen duo dit toernooi!

Op de 2e plek zijn Jorn de Jong en Nynke Stap geeindigd. Ook dit koppel dus door naar de halve finale!

De halve finales zijn gespeeld in Sint Jacob. Pascal en Mette waren hierin te sterk voor Annejan en Marjolein. Deze wedstrijd is gespeeld over 2 dagen, aangezien we last hebben gehad van onweer op donderdag. Het spel is onderbroken bij 1 set voor Pascal en Mette, maar wel een 4-1 achterstand.

In het restant van de wedstrijd waren Pascal en Mette oppermachtig en hebben de 4-1 omgebuigd naar een 7-6 eindstand. Pascal en Mette dus naar de finale!

De andere halve finale ging tussen het koppel Stefan en Marjan tegen het koppel Jorn en Nienke.

Aangezien op deze dag dus het onweer was losgebroken is deze wedstrijd naar de hal verplaatst. Stefan en Marjan hebben deze wedstrijd in 2 tiebreaks gewonnen, zelfs na een achterstand van 6-2 in de tiebreak van de laatste set!

De finale in Minnertsga was de afsluiter van de zaterdag. Waar de planning rekening had gehouden met een uur of 6, was deze wedstrijd pas rond half 10 afgelopen!

Dit mocht uiteraard de pret niet drukken, we hebben kunnen genieten van prachtig tennis! Pascal en Mette hebben op matchpoint gestaan, maar het koppel Stefan en Marjan zijn er in 3 sets toch nog met de winst aan de haal gegaan!  Stefan heeft in 1 jaar nu 3 categorieën gewonnen, waarvoor we alleen maar ontzag kunnen hebben. 

Gemengd dubbel B

In de gemengd dubbel B 14 koppels verdeeld over 4 poules. Ook hier weer leuke nieuwe koppels!

De favorieten van deze gemengd dubbel B, Theo Rosema en Ytsje Vellenga zijn moeiteloos de poule doorgekomen, in 1 wedstrijd zelfs met 6-0 6-0 gewonnen van Linda Schiphof en Jort Hibma, waarbij de potentie er afdruipt, maar nog steeds niet tot uiting komt. Ze gaan komend jaar veel oefenen, waardoor dit weleens een kanshebber voor volgend jaar kan worden. Schrijf ze maar vast op!

Theo en Ytsje zijn vrij gemakkelijk doorgestoomd naar de finale. In de andere helft van het schema waren het Jouke en Bonnie die de lakens uitdeelden. Met ruime cijfers werd iedereen aan de kant gezet.  Zelfs niet te stoppen door het duo Pieter Meijer en Stien Swart. Dit zegt wel genoeg lijkt me.

De finale werd gewonnen door Theo en Ytsje met 6-4 6-2, we moeten er echter wel bij zeggen dat de wedstrijd een stuk spannender was dan de stand doet vermoeden! Theo en Ytsje, tot volgend jaar in de A poule!

Stien en Pieter zijn nog wel 3e geworden door Jan Age en Hillechien aan de kant te zetten. Dit kleurrijke duo kon het niet bolwerken tegen dit ervaren duo.

Dames dubbel A

In de dames dubbel A was er van tevoren 1 grote favoriet, Hylkje Talsma en Marjolein Lautenbag. Deze dames zijn zelfs dicht bij elkaar gaan wonen om nog beter aan elkaar te wennen en hierdoor grote successen te kunnen gaan halen in de mondiale tenniswereld.

In de poule hebben ze vrij snel gewonnen van de stugge Roelie en Wiebina, maar ook van Anke Faber en Trienke Vrieswijk.

De 2e prijs in de poule was voor Roelie en Wiebina. Nog steeds een genot om naar te kijken, deze dames kunnen nog wel 40 jaar door!

In poule B waren het Tea Buwalda en Marjan Koopmans  die de winst naar zich toe trokken. Tea maakt in de wedstrijden heel weinig fouten, Marjan is de koningin van het netspel. Sterk koppel!

Op de 2e plaats Karin Lautenbag en Emma Offringa. Beide koppels waren te sterk voor Hessie Westra en Letty van der Mossel. 

In de 1ste halve finale hebben Marjolein en Hylkje gewonnen van Karin en Emma met ruime cijfers. 

De 2e halve finale ging tussen Tea/Marjan en Roelie/Wiebina. Tea en Marjan hebben de finale weten te halen. Na de 1ste set in de tiebreak te hebben gewonnen, werd de 2e set gewonnen met 6-3.

In de finale werd het dus een clash op hoog niveau. 2 koppels tegen elkaar met een foutpercentage wat lager ligt dan die van de professionele tennissers. Ondanks de complimenten voor Tea en Marjan waren het toch Marjolein en Hylkje die de schaal hebben gewonnen.

De 3e prijs is gegaan naar Roelie en Wiebina. In de troostfinale werden Emma en Karin verslagen in 3 sets.  Mooie partij dames!


Dames dubbel B

In de dames dubbel B waren er 10 koppels met een grote variatie aan type wedstrijden. Van snelle wedstrijden tot misschien de langste wedstrijd in de historie van de Bildtse Cup.

In poule A waren er 2 koppels die er bovenuit staken, Hillechien Oppers/Stien Swart en Lena en Rigt Schippers. In een zware driesetter waren het moeder en dochter Lena en Rigt die aan het langste eind trokken. 

Toch een 2e plek voor Hillechien en Stien zodat die ook door zijn gegaan naar de halve finales. 

2 nieuwkomers in de poule, waaronder Marije Postuma en Jolien van Tuinen. Deze goedlachse dames hebben het zwaar gehad, en in 4 wedstrijden maar 2 games gehaald. Zelfs dat mocht de pret niet drukken en hebben ze het toch heel leuk gehad. We zien er naar uit om ze ook volgend jaar weer te zien!

In poule B beloofde het spannend te worden!  Aechte Rosier en Marieke Torensma hebben verloren in een ware thriller van Lia Boomsma en Jolanda Schuiling. 7-5 in de 3e set, prachtig om te zien!

Helaas moesten Lia en Jolanda later opgeven vanwege een blessure. Zeer spijtig om dit koppel in de rest van het toernooi te moeten missen. Mede hierdoor zijn Aechte en Marieke 1ste in de poule geworden.  2e in de poule het koppel Siet Klimp en Annemarije Wassenaar. Dit koppel heeft alleen in een driesetter verloren van Aechte en Marieke, maar de overige wedstrijden werden omgezet in winst. 

In de halve finale moesten Siet en Annemarije het opnemen tegen Lena en Rigt.  Helaas voor de jonge dames moesten ze zich gewonnen geven in 3 sets. Lena en Rigt door naar de finale!

Hillechien en Stien hebben zich vrij gemakkelijk ontdaan van Aechte en Marieke, dus de finale werd een weerzien tussen de dames Schippers versus Hillechien en Stien.

Hillechien en Stien hebben alle tactieken geprobeerd om revanche te nemen op de eerder verloren poulewedstrijd. Dit mocht echter niet baten, en wederom ging de winst naar de moeder en dochter. Ditmaal in 2 sets.

De 3e prijs is gegaan naar Siet en Annemarije die in 2 spannende sets van Aechte en Marieke hebben gewonnen.  Knap van de dames die hiervoor nog nooit een officiele wedstrijd hebben gespeeld!

Al met al was het weer een fantastische Bildtse Cup met prachtige wedstrijden, heerlijk eten en drinken en veel gezellligheid! We zien jullie graag volgend jaar!
 2018

Created with Sketch.

Bildtse Cup 2018

Van 28 juni t/m 7 juli heeft de Bildtse Cup weer plaatsgevonden. Zoals altijd werden de wedstrijden gespeeld in de dorpen Sint Jacob, Minnertsga, Oude Bildtzijl en Sint Annaparochie.

De finale dag was in Sint Annaparochie, waar leuke activiteiten waren gepland. Kinderen konden worden geschminkt, er stond een springkussen, een ijsco kraam, de Greidebrass band heeft opgetreden, er was allemaal lekker eten te verkrijgen en tot slot was de legendarische zanger Thomas Keur nog van de partij. 

Al met al een zeer geslaagde dag, waar het weer uiteraard ook goed mee deed.

Heren Enkel A

De Heren Enkel A is gewonnen door Jaap Braaksma.  In een mooie partij werd Klaas Osinga verslagen. 

Beide mannen hebben laten zien uitstekend te kunnen tennissen, en hier zullen we nog veel plezier aan gaan beleven. De oudere garde wordt alleen maar minder, gelukkig komt er vers bloed aan !

Heren Dubbel B

Ook hier komt de naam Klaas Osinga weer naar voren. Klaas heeft Siem Willem van Steinvoorn mee op sleeptouw genomen en werd er terecht gewonnen van oudgedienden Theo Palma en Pieter de Grijs. 

Heren Dubbel A

In de Heren Dubbel A was er gedurende de hele Bildtse Cup maar 1 favoriet. Jesse Offringa en Erik Bronger. Echter heeft deze editie van de Bildtse Cup 1 set te lang geduurd voor Erik. 

Jesse kon de onkunde van Erik in de 2e en 3e set niet meer compenseren en deze 2 moesten de overwinning in een 3-setter laten aan Jaap Braaksma en Boudewijn Brakele. Het is deze heren gegund, hoor je dan te zeggen. Nou dat gaan we dus mooi niet doen.

Dames Dubbel A

In de Dames Dubbel A deden 2 vrouwen mee uit Sint Jacobiparochie, die zo gemakkelijk en gracieus kunnen tennissen, dat de rest van het spelersveld het nakijken kregen. 

De overwinning is gegaan naar Hilda Bloemhof / Selma Bierma. Brenda van Loon en Emma Offringa zijn er zeer knap met de 2e prijs vandoor gegaan. Meer zat er, helaas voor de dames, ook niet in.

Dames Dubbel B

In de Dames Dubbel B ging de finale tussen Ytsje Vellenga / Trynke Meijer en Ingrid de Haan/ Houkje Meijer. Ytsje en Trynke hebben dit gewonnen met 6-2 6-2. 

Deze dames kunnen zich volgend jaar gaan meten met de A poule, en zoals we het hebben bekeken, zullen ze zich zonder problemen aanpassen.

 

Gemengd Dubbel A

De Gemengd Dubbel A ging dit jaar tussen Jesse Offringa / Brenda van Loon en Boudewijn Brakele / Wiebina Hoekstra. 

In een mooie wedstrijd is de overwinning gegaan naar Jesse en Brenda. Deze overwinning heeft het weer een beetje goed gemaakt dat ze 2e zijn geworden in een andere discipline. Hulde aan Wiebina, die zich kranig heeft geweerd tussen het “jonge” spul.

Gemengd Dubbel B

Deze wedstrijd ging tussen Theo Palma/ Else Kingma en Sieds Tjepkema/ Jannie Schaaf.

In een spannende 3 setter ging de overwinning naar Sieds en Jannie. Ondanks de tafeltennis-techniek van Sieds hebben ze de overwinning toch over de streep weten te trekken. Jannie is en blijft een vrouw om niet te onderschatten.

2017

Created with Sketch.

Moaie  27e BILDTSE CUP is seker  niet de lêste.

 

De fier tinnisferenings fan ’t Bildt, BTC – St.-Anne, TV St.-Jabik, De Fjouwere fan Minnertsga en d’ Ouwe Rij fan Ouwe-Syl, kinne goed metnander overweg en as hoogtepunt fan ’t jaar wort dan de Bildtse Cup houwen.

D’r doen altyd ’n prot speulers an met en ’t peblyk komt trou opsetten.

Dut jaar  begon ’t toernooi op 29 juny, maar ‘t  sette niet al te best úteand, want ’t weer werkte niet met.  De tweede aven mosten wedstriden  ôfbroken of útsteld worre, omdat d’r tefeul water op de banen ston. Maar derna kwam de ommekeer en brocht ’t sontsy noflike timperaturen en konnen soawel speulers as publyk geniete fan mooi weer en lange dagen. 

De kemissy had ’n klaine wiziging in ’t reglemint anbrocht, d’r wort niet meer speuld om ‘t dârde of fierde plak, maar de ferliezers fan de halve finale binne  nou baidegaar as dârde aindigd. De reden hierfan is, dat late (nacht)pertijen dermet foorkommen worre kinne.  Kledingfoorskriften worre d’r niet op na houwen. Doe’t een fan de deelnimmers syn tinnisbroek fergeten had, mocht-y wel in syn onderbroek speule, maar dat wou hij niet

(fon-y die niet mooi genog?).  Op Ouwe-Syl binne se fort niet fersloegen, d’r worde ’n foelbalbroek fonnen, der kon hij soa goed met út ‘e foeten , dat-y de wedstriid ok nag won. De meeste wedstriden binne dubbelpertijen, 2 mânly, 2 frôly of man/frou (de soanoemde miks). Maar d’r binne nag wel genog mânly, die’t inkelpertijen speule wille. En wie hewwe in  de ferskillende kategoryën de priis in de wacht sleept.

 

Mânly Inkel A:  In de halve finale most Jan Wiersma ’t opnimme teugen Stefan van der Hoek. Baide mannen meppe d’r op los  en kinne nander deur en deur. Deuze keer waar Stefan de betere, hij won met 6-4   en 6-2

De ândere halve finale gong tussen ’t jonge talint Klaas Osinga en Theo Timmermans. Klaas waar nag niet opwossen teugen de erfaren Theo.

Maar de jeugd het de toekomst, dus geve wij Klaas alle kâns om nag ‘s hoger te aindigen. De finale tussen Stefan en Theo waar ’n mooie pertij,.’t Gong lyk op, maar doe’t Stefan in baide sets met 5-4 foor kwam, sette hij druk op Theo en dat lukte, met 6-4 en 6-4 worde hij de kampioen van 2017.

De eandútslag is dermet: 1e  Stefan van der Hoek, 2e Theo Timmermans en

3e Klaas Osinga en 3e Jan Wiersma.

 

Frôly Dubbel A:  Hylkje Talsma/Marjolein Lautenbag maakten d’r in de halve finale  ’n spannende angelegenyd fan teugen Janke de Groot/Brenda van Loon. Hylkje en Brenda soa fast as ’n huus fanút ’t achterfeld, Marjolein rustig en bekeken speulend en Janke anfallend en oplopend om met ‘n “volley” te skoren, ’t sat allegaar in deuze wedstriid. Maar Janke/Brenda trokken an ’t langste eand, sij wonnen met 7-6, 5-7 en 7-6. De andere halve finale tussen Trienke Vrieswijk/Emma Offringa  en Marjan Koopmans/Roelie Hoekstra waar ok ’n lust foor ’t oog. De frôly wete goed hoe  je ’n wedstriid speule motte en se gâven nander gyn handbreed toe. Maar d’r kin maar een koppel winne en dat waar Trienke/Emma, sij pakten op 6-4 en 7-6 de wînst. Dus gong de finale tussen hur en Janke/Brenda. Trienke en Emma hadden doe baide al twee wedstriden in ‘e benen, maar der murken je as toeskouwer niks fan. Brenda/Janke waren wat minder goed op dreef  as in de halve finale, sij konnen ‘t dan ok niet bolwerke en ferloren met 3-6 en 2-6.

De eandútslag is dermet: 1e en kampioen 2017 Trienke Vrieswijk/Emma Offringa, 2e Janke de Groot/Brenda van Loon en de baide 3e plakken foor

Roelie Hoekstra/Marjan Koopmans en Hylkje Talsma/Marjolein Lautenbag.

 

Frôly Dubbel B: De eerste halve finale gong tussen Klasien Faber/Ramona Lemstra en Els Kolkman/Ilse van Dijk. Dat bleek ’n makky foor Klasien/Ramona, sij wonnen flot met 6-0 en 6-1. Doe hewwe se naar de andere halve finale keken, om te sien wie at hur teugenstanders worre souwen. Dat waar ‘n “sisteract”, want de susters Anneminke en Else Kingma nammen ’t op teugen de susters Jannie Schaaf/Albertine Tulner. Se waren alle fier och soa fersichting in hur menier fan speulen, gyn groate risiko’s nimme en dan maar sien wie’t de wînst pakt. Die waar met 6-4 en 6-4 foor Jannie/Albertine, dus kwammen sij in de finale teugen Klasien/Ramona.

En die lêste twee hadden hur goed foorberaid, Klasien maakte menig punt an ’t net en Ramona, jong en flug, kon hur achterin heel goed ferwere.  De sekerhyd groeide met de menút, Jannie/Albertine prebeerden fan alles, maar ’t wou maar niet lukke. Met 6-0 en 6-3 waren Klasien/Ramona hur de baas. De eandútslag is dermet: 1e en kampioen 2017 Klasien Faber/Ramona Lemstra, 2e Jannie Schaaf/Albertine Tulner, de baide 3e prizen waren foor

Anneminke Kingma/Else Kingma en Els Kolkman/Ilse van Dijk.

 

Mânly Dubbel A:  De halve finale waar ’n Stannebuurtster onderônsy.

Hans Bootsma/Boudewijn Brakelé nammen ’t op teugen Erik Bronger/Johan van Dijk.  Al weune se niet alle fier meer in St.-Anne, se hewwe bij de BTC faak teugennander speuld, dus dan weet je hoe at je je teugenstanner anpakke motte. Dat wisten Hans/Boudewijn ’t beste, sij wonnen kreas met 6-2 en 6-4.  De andere halve finale gâf  ’n ânder beeld.

Pascal Kirchhof/Stefan van der Hoek  en Jesse Offringa/Sido Visbeek

streden fol fuur en waren an nander waagd. Se sloegen loeiharde bâlen

en waren soa flug as water. Na elk ’n set wonnen te hewwen most de super-tiebreak de beslissing bringe. Die fiel met 2 punten ferskil út in ’t foordeel fan Jesse/Sido, sij wonnen met 2-6, 6-3 en 7-6. En dan ferwachte je fan deuze mannen ok ’n spannende finalepertij. Maar dat liep allegaar wat âns.

Hans/Boudewijn binne ok niet om ‘e nocht, sij pakten de eerste set met 7-6.

Doe sloeg bij Jesse/Sido de frustrasy ’n bitsy  toe,  je wete dat je je teugen-stander ferslaan kinne,  maar je doen ’t niet. Dan wille je soms te gau skore en dat lukt dan krekt niet. Hans/Boudewijn bleven d’r iiskoud onder, wonnen  de tweede set met 6-3 en waren dermet de kampioen 2017. De eandútslag is dermet: 1e Hans Bootsma/Boudewijn Brakelé, 2e Jesse Offringa/Sido Visbeek, de baide 3e prizen waren foor Pascal Kirchhof/Stefan van der Hoek en Erik Bronger/Johan van Dijk.

 

Mânly Dubbel B: Feerweg de meeste deelnimmers satten in deuze kategory en dan motte d’r feul wedstriden wonnen worre om in ‘e prizen te fâlen. Theo Palma/Pieter de Grijs speulden de halve finale teugen Wessel Bantema/Klaas Osinga. Dat worde ’n drege pât, de eerste set wonnen Theo/Pieter met 6-3, maar doe kwammen de jonges Wessel/Klaas op dreef, sij wisten de tweede set met 7-5 te pakken. Dan mot d’r ’n super-tiebreak an te pas komme  om út te maken wie at deur mâg naar de finale.  Ondanks al hur erfaring mosten Theo/Pieter beliis geve, de “jonkys” wonnen die.

Johan Balt/Albert Veenstra hadden nooit ferwacht, dat sij soa feer komme souwen, sij mosten ’t in de halve finale opnimme teugen Geert Bloemhof/Sjoerd de Vries. Dat worde ’n leuke wedstriid, Geert/Sjoerd wete wat wedstriid speule is, maar Johan/Albert bin ’n stik foorútgaan en gâven goed pertij. Al konnen sij dut krekt niet winne, met 4-6 en 5-7 binne se beslist niet ôfgaan. En doe kregen wij  saterdeg de wedstriid fan de dâg,

Geert/Sjoerd nammen ’t op teugen Wessel/Klaas en dat worde ’n hele drege bedoening. In de finale gaat ’t om 2 wonnen sets en dat maakten se d’r ok fan. De eerste set waar met 6-4 foor Wessel/Klaas, maar die taaie rakkerts fan St.-Jabik bin nooit eerder fersloegen as dat de lêste punt speuld is. Der binne Wessel/Klaas ok achter kommen. Al hadden sij faak de kâns om ’t út te maken, de teugenstanders gâven gyn krimp. Na meer as drie uren en  nag twee tie-breaks worden Geert/Sjoerd de kampioen 2017. Dermet is de eandút-slag: 1e Geert Bloemhof/Sjoerd de Vries, 2eWessel Bantema/Klaas Osinga, 3e prizen foor  Theo Palma/Pieter de Grijs en Johan Balt/Albert Veenstra.

 

Miks Dubbel A: In de halve finale nammen Jan Wiersma/Trienke Vrieswijk ’t op teugen Erik Bronger/Rianna de Vries. Alle fier binne goeie tinnissers, de eerste set waar spannend, maar waar met 7-5 foor Jan/Trienke. Dat geeft ’n lekker gefoel en in de tweede set pakten se goed deur en wonnen die met 6-2.  De ândere halve finale waar aigenlik krekt gelyk. Boudewijn Brakelé/Dewi Steensma mosten antrede teugen broer en sus Jesse/Emma Offringa. Wij wete allegaar wel, dat dat twee geweldige talinten binne, maar ok Boudewijn/Dewi kinne wel ’n bâltsy slaan. Ok hier ’n spannende eerste set, die’t met 7-5 wonnen worde deur Jesse/Emma. En met deselde útslag as in de andere halve finale wonnen ok sij de tweede set met 6-2.

In de finale nammen de Offringa’s ’t op teugen Jan/Trienke.  Op ‘t “center-court” fan Ouwe-Syl kon genoaten worre fan ’n mooie wedstriid en worden d’r mooie punten maakt. Maar de meeste gongen naar Jesse/Emma, sij wonnen met 6-4 en 6-2 en waren dermet de kampioen 2017. De eandútslag is:s1e Jesse en Emma Offringa, 2e Jan Wiersma/Trienke Vrieswijk,  3e prizen

Erik Bronger/Rianna de Vries en Boudewijn Brakelé/Dewi Steensma.

 

Miks Dubbel B: In de halve finale nammen Erik-Jan Wassenaar/Marjan Koopmans ’t op teugen ’t echtpaar Geert en Wiebina Hoekstra. Erik-Jan deed foor de eerste keer met an de Bildtse Cup en met goeie steun fan Marjan waren se soa feer kommen. Maar teugen de Hoekstra’s konnen se ’t niet bolwerke, de knie fan Erik-Jan spatte op en met derdeur wonnen Geert/Wiebina met 6-1 en 6-1.  De andere halve finale ferliep wat dreger.

’t Echtpaar Eelco en Reina Braaksma speulden teugen mim en seun Nienke Stap/Tom Dijkstra. De eerste set gong met 6-4 naar Eelco/Reina, maar Tom, ’n jong talint met ’n mooie technyk en Nienke, faak heel fast in hur spel waren fort niet fersloegen en wonnen de tweede set met 6-1. Dan komt die (ferfelende) super-tiebreak d’r weer an te pas om ’n beslissing te forseren.

Eelco/Reina pakten doe de wînst en gongen op naar de finale. Die finale leken wel ’n echtpare-toernooi,  Geert/Wiebina Hoekstra teugen Eelco/Reina Braaksma. De koppels maakten d’r een leuke wedstriid fan, ’t kon alle kanten út gaan, maar met 6-4 en 6-4  worden Geert/Wiebina de kampioen 2017. De eandútslag is: 1e Geert en Wiebina Hoekstra, 2e Eelco en Reina Braaksma, 3e prizen foor Erik-Jan  Wassenaar/Marjan Koopmans en Tom Dijkstra/Nienke Stap.

 

Tot beslút wille wij  heel hartlik bedanke ôns trouwe sponsors foor de finansjele steun, alle frijwilligers,  die’t op wat foor menier dan ok, bijdroegen hewwe an ’t slagen fan dut toernooi en bovenal de geweldig goeie tinnissers fan ’t Bildt. Ons gemeente mâg dan opslokt worre deur de Waadhoeke, wij hewwe metnander besloaten dat De Bildtse Cup gewoan bestaan blyft!

 

                                                                 Bouky van der Meer 


2016

Created with Sketch.

Bildtse Cup 2016, jaargang 25 + 1.

 

Vorig jaar, 2015, ons jubileumjaar met speciale gasten en een feestelijke finale in St.Jacob was bijzonder, maar dat geldt in ander opzicht ook voor dit jaar.

In het voorjaar werd de bildtse cup commissie samen met andere Bildtse sporters en vrijwilligers in de sportkantine van St.Jacob door Hillie Blaak, de wethouder van sport in het zonnetje gezet. Waardering, op welke manier dan ook, valt altijd in goede aarde.

 

En dan het toernooi zelf, de opgave , deze keer voor het eerst alleen mogelijk  via internet, kwam traag op gang. Zoald Jeppe het verwoordde  “’t Eand as ’n pôd op ‘e klútten “

Maar gelukkig, tegen sluitingstijd en soms iets later, werd het spelersveld gevuld en konden poules worden samengesteld.

 

De aantallen van voorgaande jaren halen we niet, we blijven op ruim 110 deelnemers hangen, een optimist zou zeggen, een kleine 120.

De heren enkel leek even twijfelachtig, maar, gelukkig, ze zijn er nog, en hoe!

En misschien zijn er nog wel meer, maar die willen niet hun dubbel en gemengd opgeven, en drie categorieën zit er niet in.

 

Ja, zonder verhinderingen ………..

 

Dit kleinere aantal deelnemers is er wel  in geslaagd, een maximaal aantal verhinderingen mee te brengen. Dat heeft hier en daar wel voor de nodige “pine yn'e holle” gezorgd.

Ons streven  is/was  en blijft om de poules in het weekend af te ronden, maar dat is weer niet gelukt.

Gelukkig zijn de spelers wel van het type, dat, wanneer het een beetje regent, hoe vervelend ook, wel gewoon door blijft tennissen.

Een tennisbaan geeft op, verslikt zich in al dat water, maar spelers gaan door.

Gelukkig maar, want in het begin moesten ze soms wel even door de zure natte appel heen bijten, dat was niet leuk, met name voor de brildragers onder ons.

Maar daarna, vanaf het weekend, eigenlijk geen centje pijn meer.

 

O ja, nog iets bijzonders dit jaar, een kleine verandering, het laten vallen van de derde set, in plaats daarvan werd nu een supertiebreak gespeeld, een maatregel, die minder positief ontvangen is en eigenlijk ook helemaal niet leuk is.

Maar overmijdelijk,  na de nachtelijke partijen vorig jaar hebben we als commissie een oplossing moeten bedenken, hoe voorkom je dat men na middernacht nog op de baan staat.

En, minstens even erg, het indelen / uitzetten wordt dan helemaal een latertje. De commissie is dan na zo'n toernooiweek afgemat en uitgeteld en bij deze commissie met deze gemiddelde leeftijd is dat vragen om moeilijkheden.

De meesten van ons zitten in de blessuretijd en krijgen dan zelf verhinderingen.

 

Maar gelukkig,  “ús webside” sleept ons er dan door, dagelijks gevuld en onderhouden door Alfons de Vries en/of Hotze van Stralen.

“Het staat er bijna al op voordat de wedstrijd is uitgespeeld.”

Als je 's morgens de website opende, kwam je eerst de column tegen, een humoristische, prikkelende, creatieve samenvatting van de vorige dag tegen. Soms werd er zelfs een belerend vingertje geheven.

Na het lezen van dit stukje proza was je weer helemaal bij, wist je wie er geblesseerd was, wie van vissen hield, wie de grip op zijn racket verloren had, wie gezinsuitbreiding kreeg (voor zover dat nog een geheim was) en wie van plan was te stoppen met roken.

Ja die  column gaan we  missen!

 

Maar getennist werd er ook, eerst in poules, daarna in de vorken.

En gedurende deze hele periode geen derde set, alleen supertiebreak.

In bijna een kwart van de partijen moest dit de beslissing brengen.

Pas vrijdagavond laat, na een volle bak halve finale partijen in Ouwesyl, kon het programma voor de finales in Minnertsga worden opgesteld, de laatste puzzel van dit toernooi.

Eén voordeel, we krijgen de hele dag mooi weer!…...

 

En dan wordt het zaterdag, het begint prima, zonnetje, een beetje frisjes op het terras nog, alles ziet er pico bello uit. In de afgelopen dagen is een tribune gebouwd (eigen ontwerp), is het terras onkruidvrij gemaakt en zijn de bomen gesnoeid.

Gerd Boomsma blijkt nog een paar aardappelkisten over te hebben, waarmee de toegang tot de tennisbaan fietsonvriendelijk wordt gemaakt.

 

Om 09.00 uur kunnen dan de eerste wedstrijden van start, Teun Meijer en Ytsje Vellenga tegen Sjoerd en Lotte de Vries, de finale GDB (jargon voor gemengd dubbel B).

Dit kon een lange partij worden, vooral als Teun en Sjoerd de ralley aangaan, maar als dat te lang duurt, grijpt Lotte in. Ondanks dat trekken Teun en Ytsje aan het langste eind, en zijn daarmee de eerste bildtse cup kampioenen van dit seizoen, Sjoerd en Lotte worden tweede. De wedstrijd om de derde en vierde plaats was vrijdagavond al gespeeld, Theo Palma en Ali Bronger tegen Jan Beimers en Jannie Schaaf, een ultra korte partij, na één set moest Jannie opgeven wegens kramp. Het levert haar de vierde plaats op, Theo en Ali worden 3.

 

Zaterdagmorgen ook om 09.00 gepland, Johan van Dijk en Roelie Hoekstra tegen Erik Bronger en Brenda van Loon om 3 en 4 bij de GDA. Voor de één is dat iets te vroeg, de ander komt gewoon wat later. Johan en Roelie pakken in 2 sets de winst, Erik en Brenda op 4.

 

Op de tweede tijd, de heren enkel, Wytse Sloterdijk tegen Jorn de Jong. Wytse had eigenlijk andere sores, hij had een cateringbedrijf te runnen, maar moest toch even tijd vrij maken voor deze partij. De twee spelers waren elkaar al in de poule tegengekomen, Wytse had daar in drie sets gewonnen, extra motivatie voor Jorn natuurlijk. En, met succes, de eerste set ging met 6-0 naar Jorn. In de tweede set leken de bionische maatregelen van Wytse te werken, maar net niet voldoende, het werd 7-5.

De oudste beker van dit toernooi gaat naar Jorn de Jong.

 

Op baan 2, de DDB finale. Klasien Faber en Reina Braaksma waren vandaag duidelijk te sterk voor Eva Boersma en Sonja de Haan, standen 6-2 en 6-2.

 

In beide categorieën door het geringe aantal deelnemers geen derde en vierde prijs.

 

Om 12.00 komen inde HDB Hylke Schaaf en Anne Jan Lemstra in actie om de plaatsen 3 en 4 tegen Anne Bakker en Sjoerd de Vries, vooral in de tweede set een spannende partij met kans op een derde set (het mag vandaag!), maar Sjoerd wil waarschijnlijk niet twee keer op een dag verliezen, het wordt 6-2, 7-5.

Op de andere baan meer ballengeweld, de heren dubbel A, Jan Wiersma en Erik Bronger tegen Stefan van der Hoek en Theo Timmermans. Voor Stefan moeten we normaal 2 plekken op de finaledag inruimen, deze keer één, maar dan wel een eerste plek.

Met setstanden 6-2, 6-3 worden Stefan en Theo kampioen HDA, tweede plaats voor Jan en Erik.

 

Het is dan half 2  en het schema is nog geen geweld aangedaan, maar dat gaat nu veranderen. Drie leden van De Fjouwere, aangevuld met Menno Wijnia van St.Jacob, gaan strijden om de eerste en tweede plaats bij de HDB.

Jan Zijlstra en Lieuwe Kloostra hadden zich beide van hun werkzaamheden in Franeker vrijgemaakt om het in Minnertsga tegen elkaar op te nemen.

Zonder iemand tekort te doen, maar door de vastheid van Lieuwe en de snelle reflexen van Chris rolt de eerste driesetter (het mocht vandaag) uit de koker.

Lieuwe en Menno worden winnaar met 5-7, 6-3 en 6-3.

 

Op de andere baan de partij om de plaatsen 3 en 4 bij de DDA, Trienke Vrieswijk en Hylkje Hoogland tegen Roelie en Wiebina Hoekstra. In de poule waren deze dames elkaar al tegengekomen, Roelie en Wiebina wonnen daar en werden met enig rekenwerk zelfs eerste in de poule. Vandaag wonnen Trienke en Hylkje, setstanden 6-4, 6-4.

 

Tussendoor iets anders, het aanwezige publiek was al enige tijd met buienradar in de weer, maar kon niet voorkomen dat de buien dichterbij kwamen. Vroeger kon je “Pyt” bellen, maar tijden veranderen.

 

De partijen van drie uur, toch al iets verlaat, kregen te maken met een hoop nattigheid, die bovendien wel even leek te kunnen duren. Maar zoals eerder al vermeld, deze baan voelt dan misschien wel nattigheid, het spel kan doorgaan.

Dat deden ze, maar de concentratie met name op baan 1 werd danig op de proef gesteld. Onze jongste categorie, de GDC, was daar bezig zijn eerste winnaar te maken. Op datzelfde moment werd op het terras met bildtse vereende krachten een tent geplaatst, één en al gekletter van stangen en gewapper van doek, resulterend in een overdekt terras. Geen luxe trouwens, de kantine puilde uit!

Hulde voor Jacob Banning, Els Kolkman, Klaas Osinga en Hieke Joostema, dat zij al brilpoetsend deze partij tot een eind brachten.

Winnaars werden Jacob en Els, tweede plaats voor Klaas en Hieke, setstanden 6-2, 7-5.

 

Inmiddels op de andere baan, om 3 en 4 bij de HDA, Ludie Meersma en Gerard Sinnema tegen Hendrik en Albert Mijer. Ook doorweekte shirts en verzopen gezichten, maar gelukkig, geen brildragers.

De omstandigheden weerhielden hen niet, er een derde set aan te plakken, Hierin bleken Hendrik en Albert te sterk voor Ludie en Gerard, setstanden 3-6, 6-4 en 6-2.

 

En dan, de finales van de finaledag, nog twee partijen te gaan. De dames DDA  gaan onder het genot van de laatste regendruppels op baan 1 als eerste van start.

In deze partij, een finale waardig, wordt veel van loopvermogen en conditie gevraagd. Blijkbaar geen probleem voor de dames, ze persen er twee spannende sets uit, standen

7-5 en 7-6, en daarmee de eerste tiebreak van de dag.

Selma Bierma en Linda van Tuinen worden eerste, Elles Drost en Brenda van Loon pakken de tweede plaats.

Inmiddels is om  iets voor half 7 onze laatste partij begonnen, de strijd om de eerste en tweede plek in de GDA, we rekenen op een spannende wedstrijd.

Jan Wiersma en Trienke Vrieswijk, Theo Timmermans en Hilda de Vries, ze laten ons niet in de steek. Drie sets komen op het scorebord, 7-5, 4-6 en 7-5.

In de derde set in de eindfase gebeurt iets opmerkelijks: het publiek is muisstil !!

Was er ook een winnaar, jazeker, Jan en Trienke zijn eerste, Theo en Hilda tweede.

 

Het is bijna 9 uur als de prijzen zijn uitgereikt, de bloemen zijn uitgedeeld en alle prijswinnaars hun moment van fotoshoot hebben gehad (www.bildtsecup.nl)

Er is nog net tijd om iedereen, maar dan ook iedereen te bedanken voor hun aandeel en inbreng op deze dag, met name een woord van dank aan de sponsors, onze financiele steunpilaren.

De bildtse cup heeft het gehaald, 25 + 1 !!
2014

Created with Sketch.

Min weer , maar mooie wedstriden bij BILDTSE CUP 2014


’t Bildtse Cup tinnistoernooi sit d’r weer op, de  ôflopen week waar ‘t ’n drokte fan belang op de banen in St.-Anne, St.-Jabik, Minnertsga en Ouwe-Syl. ’t Weer sat niet altiten met, soms begon ’t soamaar te regenen, maar al met al rúggelden de wedstriden mooi deur en konnen  saterdeg de finales  op Ouwe-Syl met  stralend weer en ’n inkel boitsy  allegaar  útspeuld worre.  D’r waar dut jaar ok foor ’t eerst ’ n groep baanfegertsys, die’t bij elke wissel gau  met ’t sleepnet de baan weer prepareerden.

En wat hewwe sij hur best deen.  Komme wij  dat ok in de krant te staan , froegen se.

Jawis, Renske de Vries-Lise Meijer-Mette de Vries-Raymon de Vries-Sven Boomstra-

Niek Boomstra en Jort van Sinderen hite se en se sille in de toekomst  fast nag wel ’s

bij de winners fan de Bildtse Cup fermeld worre.  De deelnimmers binne altyd och soa enthoesjast en ok ’t peblyk liet him, ondanks dat ’t  wel ‘s wat an ‘e kouwe kant waar,  regelmatig sien. Wij kinne dan ok werom sien op ’n slaagd toernooi. 

En wie binne d’r in ‘e prizen fâlen:

 

Mânly inkel A: Om plak drie en fier kon niet speuld worre, want Pascal waar blesseerd raakt en derdeur  had Bas ‘n “walkover” (dat  is de offisjele  benaming hierfoor).

De finale gong tussen Theo Timmermans en Rik Bosma. Rik is nag jong, maar  wel  ’n geweldig talint.  Theo is de erfaren en berekende speuler en had de hele week al best staan te speulen. Hij begon ok goed an deuze finale en won de eerste set met 6-4.

Maar Rik gooide al syn talint en goeie kondisy in ‘e striid, hij had ommers niks te ferlizen,  en dat daan fertútten. Hij sloopte Theo syn krachten en won  de folgende sets met 6-1 en 6-0. Dermet is de eandútslag:

1e priis   Rik Bosma – Minnertsga   Bildts kampioen 2014

2e priis   Theo Timmermans – St.-Anne

3e priis    Bas Schoenmaker – St.-Anne

4e priis    Pascal Kirchhof – St.-Anne

 

 

Frôly Dubbel A: In deuze groep speule allegaar mooie, jonge frôly, die’t och soa goed tinnisse kinne. ’t Bin dan ok faak spannende pertijen. Dat waar seker soa, doe ’t om de darde en fierde priis  de koppels Olga/Thea ’t opnammen teugen Trienke/Emma. ’n Drege 3-setter, die’t  bij 6-6 in de lêste set beslist worre most met ‘n “Tie-break”.  Dan mot  ’t faak ’n bitsy metsitte, want ’t kin dan niks meer lije. Dat sat ’t bij Olga/Thea en met 2-6/6-3 en 7-6 pakten sij  de darde priis. De finale gong tussen de koppels Elles/Nienke en Selma/Dewi.

Fan dut gefecht tussen Stannebuursters en  Stjabuursters worde feul ferwacht, maar dat liep efys âns. Selma en Dewi waren fortenenen goed op dreef, wylst ’t met Elles en Nienke wat moeisem gong.  Dan lope je achter de faiten an en  lukt ’t  gewoan niet.

En bij Selma en Dewi, die ’t hyltyd foor stonnen, lukte ’t sels om onmooglike bâlen te slaan. Sij wonnen dan ok met overmacht: 6-3 en 6-1. De eandútslag is dermet:

1e priis   Selma Bierma/Dewi Steensma – St.-Jabik   Bildts kampioen 2014

2e priis   Elles Drost/Nienke Stap – St.-Anne

3e priis   Olga Kolkman/Thea Buwalda – St.-Anne

4e priiis   Trienke Vrieswijk/Emma Offringa – Minnertsga en St.-Anne

 

 

 

Frôly Dubbel B:  Op frijdegavend streden Eva/Sonja  teugen ’t  routineerde koppel

Ytsje/Wabineke. Die erfaring worde goed benut deur Ytse en Wabineke, want doet se 5-1 achter kwammen in de tweede set (se hadden de eerste al ferloren) setten se hur te skoor en gâven gyn krimp. Se sleepten d’r ’n tiebreak út en wonnen die. Dus kwam ’t an op ’n darde set. Dat waar âns niet soa slim, maar Eva most nag ’n wedstriid speule in de miks-dubbel.  At ’t der fan kwam, wete wij niet, maar de lêste set waar wel gau bekeken, want die worde met 6-0  wonnen deur  Ytsje/Wabineke.

In de finale nammen Evelyne/Janneke ’t op teugen de nijkommers in de Bildtse Cup,

Anneke/Aafke fan Ouwe-Syl.  Sij tinnisse nag niet soa lang, maar hadden hur heel kreas deur de poulewedstriden speuld en doe ok nag fan Ytsy en Wabineke wonnen. Dan kom je in de finale en dat waar foor de Sylster maisys ok nag ’n thúswedstriid. Maar der trokken Evelyne en Janneke hur niks fan an. In de poules hadden sij ok al fan de Sylsters wonnen, dus dat gâf fertrouwen.  Sij waren gewoan te sterk foor Anneke en Aafke.

Maar at je foor de eerste keer metdoen an de Bildtse Cup en fortenenen de tweede priis hale, dan doen je ’t och soa goed, dus wij ferwachte deuze frôly wel faker teugen te kommen. De eandútslag is worren:

1e priis   Evelyne Graafsma/Janneke van der Weg – St.-Jabik  Bildts kampioen 2014

2e priis   Aafke Tjepkema/Anneke van der Woude – Ouwe-Syl

3e priis   Ytsje Vellinga/Wabineke de Grijs – St.-Anne

4e priis   Eva Boersma/Sonja de Haan – St.-Anne

 

Mânly Dubbel A:  Dut binne de mannen, die ’t de bålen ’n feeg geve, prachtig follere en

op de baan soa flug as water.  Omdat se allegaar heel goed binne, worre ’t faak spektakelstikken om naar de sien. ’t Peblyk geniet dan ok met folle teugen. Dat doen de speulers niet altyd, want at ’t niet gaat soa at se wille, dan kinne se heel wat ôfprottele.

Om ’t darde en fierde plak nammen Jort/Erik ’t op teugen Albert/Peter.  Die lêsten hadden derfoor ’n niet al te beste pot speuld, dus waren se gedreven. Se begonnen dan ok goed. De eerste set worde wonnen met 6-3.  Maar Jort/Erik bin ok niet om ‘e nocht, dus worde alles út de kast haald. ’t Gefolg waar twee spannende sets, wer at Jort en Erik baide keren an ’t langste eand trokken, sij wonnen met 6-4 en 6-4 en dus’t darde plak.

Stefan/Jan en Boudewijn/Harry waren nander in ’t begin fan ’t toernooi in de poules al teugenkommen. Doe trokken Boudewijn en Harry in ‘ n 3-setter an ’t langste eand.

Dus waren Stefan/Jan  d’r  op gebrand om dat ferliis recht te setten. Maar deuze speulers binne gelike goed, dus soa maklik is dat niet. ’t Gong dan ok gelyk op in de finale.

Maar bij 5-4 hadden Stefan/Jan de opslag fan de teugenstanners broken en houden hur aigen opslagbeurt, dus wonnen sij met 6-4. In de tweede set streden de mannen op ’t skerpst fan de snede. Altiten prachtig om naar te sien, maar d’r kin maar een winne en dat waren Stefan/Jan. Sij wonnen de tweede set met 6-3. De eandútslag worde dermet:

1e priis   Stefan van der Hoek/Jan Wiersma – St.-Anne

2e priis   Boudewijn Brakelé/Harry Wadman – St.-Anne

3e priis   Jort de Graaf/Erik Bronger – St.-Anne en  St.-Jabik

4e priis   Albert Meijer/Peter Bakker – St.-Jabik

 

Mânly Dubbel B:  Oane/Jeppe hewwe in ’t begin gyn grip op de pertijteugen Jan/Pieter.

Ok de regenonderbreking bringt gyn ferandering en Jan/Pieter winne de eerste set frij  maklik met 6-2.  Nije set, nije kânsen en die komme d’r. Oane en Jeppe krije de gleed en met Jan en Pieter loopt ‘t ’n stik stroever en dan kantelt ’n pertij soamaar, met 6-0 winne Oane en Jeppe. Maar dan komt d’r fansels nag ’n darde set, Jeppe sloeg doe gyn bal meer mis, Jan en Pieter derenteugen hadden fysike preblemen, sij ferloren die set met 6-1.

 De peblykslievelings binne dut jaar de jonge Jorn en Jaap. Jaap is de jongste deelnimmer (hij mot nag 14 jaar worre) en Jorn is fyftyn jaar. Sij speulden de hele week geweldig goed en hur gedrag op de baan kin ’n foorbeeld weze foor de ouweren. Jorn waar och soa rustig en Jaap riep in ’t fuur fan ’t spel gau ‘s “Allee” of ’n  leger ferskillende namen, soa as Jan-Piter-Hindrik- Diederik of Diederik pannekoek! ’ n Genot foor ’t peblyk! Sij mosten in de finale antrede teugen twee stoere, groate kirls út Minnertsga,

Ludy en Menno. De jonge talinten Jorn/Jaap sette goed út ’t eand en winne de eerste set met 6-3.   Ludy/Menno late hur niet ferkatse, sij hewwe gyn begroaten met de jonkys en winne de tweede set met 6-1. En doet sij in de darde set met 3-0 foor kwammen, mochten de banen niet sleept worre, sij wouwen ’t ritme d’rin houwe . Bij 5-0 is d’r nag wel sleept, dut had gyn nadelige konsekwînsys, want met 6-0 pakten de groate mannen fan Minnertsga de overwinning. At Jorn en Jaap deurgaan met tinnis, wat wij fansels hope, dan sil ’t niet lang meer dure of se bin in staat om elkeneen te ferslaan.

De eandútslag fan de mannen/jonges dubbel B is nou:

1e priis   Ludy Meersma/Menno Miedema – Minnertsga    Bildts kampioen 2014

2e priis   Jaap Braaksma/Jorn de Jong – St.-Anne

3e priis   Jeppe Bronger/Oane Rinkema – St.-Anne/Ouwe-Syl

4e priis   Jan Beimers/Pieter Meijer – St.-Anne

 

Miks Dubbel A: Om darde en fierde plak streden Roel/Elles teugen Harry/Hylkje.

Sij komme alle fier út St.-Anne, dus wete sij heel goed wat se fan nander ferwachte kinne.

Roel waar in deuze samenstelling de jongste, maar hij is nergens bang foor, dus sloeg-y d’r lustig op los.  Elles, Harry en Hylkje kinne fan die mooie, strakke bâlen slaan en dan is ’t maar krekt welke kant fâlt ’t út. Dat waar in de eerste set naar Roel/Elles (6-3), maar de tweede set gong naar Harry/Hylkje (6-4).  Dan komt de beslissende darde set. Roel en Elles setten doe de sokken d’r in en  met 6-1 en pakten se de overwinning.

In de finale fan ’t selde laken ’n pak, fier tinnissers, die’t nander goed kinne.

Boudewijn/Trienke teugen Stefan/Marjan. Marjan waar,  flak foordat de mikswedstriden begonnen,  in ’t plak kommen fan Linda van Tuinen, want die waar in de frôly dubbel pertij fâlen en kon niet feerder speule. Dat Marjan ’n goeie infâlster waar, daan bliken wij nou ston se met Stefan in de finale.  Boudewijn en Trienke binne geduchte teugenstanners, maar in de eerste set most ’n tiebreak speuld worre. Dan mot je soms wat geluk hewwe, dat had Boudewijn, want de lêste punt waar ’n netbaltsy, die’t del plofte. At je foorstaan met ’n set krije je faak rust in ’t spel,  dat geeft ’n stikky selsfertrouwen. De teugenstanner mot d’r dan nag harder teugenan en dat is faak ’n hele toer. Soa gong ’t ok in deuze pertij. Boudewijn/Trienke kwammen al gau met 4-1 foor en dan is ’t hest gyn doen om dat nag in te halen. Dat lukte Stefan/Marjan dan ok niet en met6-3 waar ok deuze set foor Boudewijn/Trienke. De eandútslag is dus:

1e priis   Boudewijn Brakelé/Trienke Vrieswijk – St.-Anne Bildts kampioen 2014  

2e priis   Stefan van der Hoek/Marjan Koopmans – St.-Anne

3e priis   Roel Kolkman/Elles Drost – St.-Anne

4e priis   Harry Wadman/Hylkje Hoogland – St.-Anne

 

Miks Dubbel B:  In deuze kategory waren de ferskillen klain en binne d’r heel feul 3-setters speuld. Dat maakt ’t toernooi fansels allening maar spannender. Wat wie souwen om de prizen stride. Dat waren om darde en fierde Eva/Sido teugen Luc/Clara.

’t Worde frijdegavend knap laat, want Eva had eerst nag ’n pertij in de frôly-dubbel en dat waar ‘n 3-setter worren (die’t se ferloor).  En Luc en Klara  hadden ok al ’n pertij ferloren, dus dat waar gelyk. Se begonnen dan ok alle fier fol moed. Clara, de mim fan Luc, had ’n hurt niet tinnist, maar omdat seun Luc graag de Bildtse Cup nag ’s met syn mim speule wou, gâf Clara toe. En dat gong goed, se wrotten hur mooi deur de pertijen hine.  En nou nag om de prizen teugen de jonge Eva/Sido.  Die hadden in ’t toernooi al sien laten, dat se goed tinnisse konnen. ’t Gong in de eerste set mooi gelyk op, de tiebreak most de beslissing bringe. Die wonnen Luc/Clara. In de tweede set waar d’r ok hest gyn ferskil,  Dos wisten mim en seun Meenderink die naar hur toe te trekken, 6-4.

En nou nag ôfwachte, wat at hait Rob in syn miks nag prestere sou. Hij sit in de 45+.

De finale waar ’n angelegenhyd tussen Minne/Baukje en ’t echtpaar Oane/Bettie.

De eerste set ferliep spannend, Oane/Bettie kwammen flot foor, Minne/Baukje haalden weer in, maar met 7-5 pakten Oane/Bettie de set. Op naar de tweede, sijs peulden ’n thúswedstriid en wat sou ’t mooi weze, at je der de 1e priis hale. Maar der hadden Minne/Baukje fansels gyn boadskip an, sij pakten die tweede set met 6-4. Dan maar de beslissende set. En wat waar dat senuwslopend. Tot 4-4 gelyk op. Doe kwammen Oane/Bettie met 5-4 foor, dat is dan heel gûnstig, want dan kin je prebere om de folgende game de pakken en dat lukte. Met 6-4 waar de priis foor de Ouwe-Sylsters.

De eandEutslag is dermet:

1e priis   Oane Rinkeme/Bettie Rinkema – Ouwe-Syl  Bildts kampioen 2014 

2e priis   Minne de Geele/Baukje Visbeek – St.-Anne

3e priis   Luc Meenderink/Clara Meenderink – St.-Anne

4e prris   Sido Visbeek/Eva Boersma – St.-Anne

 

Miks Duybbel 45+:  Dut is  foor ’t eerst dat de 45+-ers ’n aigen groep hewwe. Omdat fan 14 tot  sestig jaar ’n heel   leeftiidsferskil is, het de kemissy besloaten om de 45+ in te foeren en dat daan  fertútten. D’r waren 2 poules en doe’t die út waren konnen de krús- finales beginne en derna de wedstriden om de prizen. Jeppe/Alie mosten teugen Jan/Ingrid, maar spitig genog kreeg Alie ’n beenblesure en most sij met man Jeppe opgeve. Derdeur worden Jan/Ingrid darde en jeppe/Alie fierde.

In de finale gong ’t tussen Teun/Roelie en Rob/Wiebina. Wij wete, dat Roelie  bij ’t tinnissen soa fast as ’n huus is en Teun is in dut geselskap ’t jonky, dus der laaien wel mooglikheden. Maar Rob is ’n Meenderink en het in ’t ferleden wel bewezen, dat ’t fan anhouwen komme mot, want dan waar-y hest niet fan de baan ôf te slaan. Wiebina is ’n erfaren, prima speulster, dus’t kon alle kanten útgaan in deuze pertij. Al waar ’t mooi om naar te sien, want se speulden lange ralleys met mooie punten, de meeste derfan fielen an de kant fan Teun/Roelie. Sij wonnen dan ok met 6-1 en 6-2.  De eandeutslag is dus:

1e priis   Teun Meijer/Roelie Hoekstra – St.-Anne  Bildts kampioen 2014 

2e priis   Rob Meenderink/Wiebina Hoekstra – St.-Anne

3e prris   Jan Beimers/Ingrid de Haan – St.-Anne

4e priis   Jeppe Bronger/Alie Bronger – St.-Anne

 

Miks Dubbel 60+:   De smaakmakers fan ’t toernooi waren se. Se mochten hur allenig opgeve en worden deur de kemissy bijnander set. Dat de koppels goed an nander waagd waren daan bliken, want hest alle pertijen worden drege 3-setters. Maar der draaie deuze 60+-ers hur hând niet foor om, se gaan gewoan foor de wînst. Soms wort ’t dan ’n heel gereken, want in een poule hadden se allegaar ‘n 3-setter wonnen en ok ferloren.

Dan telle de games en der sat maar 1 ferskil in. Dan hewwe je geluk at je deur kinne en pech at je d’r útlêge, Jetze/Geertsy gongen deur,  Dirk/Stien laaien d’r út.

 Om ’t darde en fierde plak stapten Johannes/Wieke en Gerard/Richtje de baan op.

We waren foorberaid op ‘n 3-setter, maar dat liep nou efys âns. ’t Wou met Gerard/Richtje niet soa goed, wylst Johannes/Wieke  mooi op dreef waren. Sij wonnen dan ok met 6-3 en 6-3.

Op baan I worde toegelyk de finale speuld en ’t aigenarige waar, dat de stand gelyk opgong. Jetze/Geertje speulden teugen Auke/Klaske.  Klaske het ’n hekel an om offens soa froeg te speulen, sij is avends op hur bêst, maar Geertje is dat offens en waar in de “winning mood” en Jetze gong derin met. In de poule hadden Auke/Klaske fan hur wonnen, Auke plaatste doe feul bâlen hoog op de backhand fan linkshandige Jetze,

Maar dat lukt nou niet echt. Jetze/Geertje wonnen met 6-3 en 6-3.

En al hadden de 60+-ers ’t metnander ôfpraat,  se waren  toegelyk met baan II  út.

De eandeutslag is:

1e priis Jetze Dusselaar/Geertje faber

2e priis Auke kuiken/Klaske Miedema 

3e priis Johannes Valkema/Wieke Sterk

4e priis Gerard Kooi/Richtje v.d. Hoek

 

In 2015 jubileum.

 

Na ’n mooie week fol met sportive prestaties en ferbroedering tussen speulers en tinnisklups worden  saterdeg de finales op Ouwe-Syl speuld.  Der hadden  se de sakys goed foornander, ’n echte tribune fan Kolkman, ’n tintsy foor at ’t regene sou, genog eten en drinken, banen die’t d’r prima bij laaien en  wonder boven wonder  bleef ‘t , op ’n klain boitsy na, droog.  Doe’t de lêste paar punten speuld worre mosten, begon ’t te regenen, maar dat mocht de pret niet dere. De Bildtse Cup 2014 waar weer slaagd.

En nou maar útsien naar 2015, want dan fiere wij ‘t 25-jarig bestaan fan de Bildtse Cup en der wille wij fansels ’n groat feest fan make. Wij hope, dat elkeneen, die’t blesseerd is, dan weer beter is en dat  jim dan allegaar weer fan de pertij binne.

 

                                                                     Bouky van der Meer

2013

Created with Sketch.

Minder deelnimmers maar mooie pertijen op BILDTSE CUP 2013    


 

Dut jaar ferliep ’t tinnistoernooi wat  âns  as at wij docht hadden.   De finales souwen op Ouwe-Syl speuld worre, maar deur preblemen met de banen  der kon dat niet deurgaan.  Derom worden  se nou houwen in St.-Anne.  At op Ouwe-Syl  alles weer foornander is, dan is ’t de bedoeling dat de finales der toekem jaar binne.    Ok waren d’r feul minder deelnimmers as andere jaren, dat kwam omdat d’r nagal wat tinnissers kampten met ‘ n

“blessure”.  Tidens ’ t toernooi mosten ok twee speulers  hur derdeur werom trekke.

 

Wij wînse  alle blesseerden  fan harte beterskap en hope, dat se in 2014 allegaar weer metdoen kinne. 

De kemissy had ok wat feranderings deurfoerd bij de groepsindeling.  Soa worde de 60+ kategory  ferfongen deur miks 50+   A en B.  Hier gaven hur feul te min speulers foor op,

Dus worden de 50+ anmeldings na de miks-B deurskoven. Dat had tot gefolg, dat dut ’n hele sterke, groate groep worde.  De kemissy sil him derom  berade, hoa at  in 2014 de indeling worre sil. 

Dan hadden wij nag te maken met min weer.  Waar ’t  de lêste jaren altiten prachtig sonnig weer tidens ’t toernooi, dut jaar waar dat wel wat âns.  De meeste pertijen konnen gelukkig om de boien hine  speuld worre, maar d’r waren ok ’t stik of wat late wedstriden, die’t in ‘ e regen  houwen worden. Gelukkig bin’   tinnissers niet fan sout en begrepen sij ok wel, dat alles deurgaan most. Sonder prottelen lieten sij hur deurnat

regene, want d’r waar maar een ding belangryk en dat is winne.

De finale op saterdeg 29 juny worde wel ’ n prachtige dâg, ’ t bleef droog en de son  brak 

deur. En wie hewwe de prizen in ‘e wacht sleept,  de útslagen per kategory binne:

 

Mânly inkel A: 

De finale gong tussen twee Minnertsgaasters, Geert Andringa en Ludy Meersma. Sij hadden nag nooit eerder teugennander streden, dus waar ’t de fraag, wie at dut “ duel”  winne sou. Geert staat altiten met ’ n brede “smile”  op ‘e baan en Ludy blyft altyd rustig en hout ’t oversicht.  Maar dat waar niet genog om Geert in te maken, want met 6-3  en 

en 6-2 pakte Geert de 1e priis.  Om plak  drie en fier nammen  Bas Schoenmaker en  Albert Meijer ’t teugennander op.  Albert had last fan syn been, maar der maakte Bas gyn gebrúk fan,  d’r kwammen gyn korte bâlen,  wer’t Albert op lope most. “Ik bin wat te ongedurig” saai Bas en der profiteerde  Albert  fan, met 6-3 en 6-1 won hij.  De útslag:

1e priis  Geeret Andringa – Minnertska

2e priis   Ludy `Meersma – Minnertska

3e priis  Albert Meijer – St.-Jabik

4e priis  Bas Schoenmaker – St.-Anne

 

Mânly inkel B:

Joeke Jan Triemstra nam ’t op teugen  de jonge  Jorn de Jong.  Joeke Jan het ’n soad bijleerd, hij waar soms ferwoestend, maar hij is ’t stik rustiger worren en dat komt syn spel tegoede. Derbij het hij ’ n snoeiharde opslag en de eerste slag is nag altyd  ’n daalder wirg, dat is ok  bij tinnis soa. Jorn is ’n groat talint en kin prachtig de bâl hyn en weer slaan, maar teugen de kracht fan Joeke Jan is hij nag niet opwossen., hij ferloor met 2-6 en 0-6.  Joeke Jan wou aigenlik liever as  A-speuler indeeld worre, want der foelt hij him beter thús, maar dan mot je eerst kampioen worre  bij de B’s. Dat het –y nou  deen, dus

toekem jaar kin-y  him optrekke  an de mannen die’t ok hard slaan.

 

 

 

 Om 3 en 4 kwammen twee Stjabuurtsters in aksy en die hadden wel feul faker teugennander op ‘e baan staan. Jorrit van der Zee en Daniël Houtsma maakten d’r  ‘n

3-setter fan, Daniël won de eerste, Jorrit  swaar teleursteld, maar der sette hij him overhine, hij kwam goed werom en won  derna met 6-3 en 6-1.   De útslag  worde dus:

1e priis   Joeke Jan Triemstra – St.-Jabik

2e priis   Jorn de Jong – St.-Anne

3e priis   Jorrit van der Zee – St.-Jabik

4e priis Daniël Houtsma – St.-Jabik

 

Frôly  Dubbel A:

Sandra Hoekstra en Emma Offringa binne de anstormende talinten en sij nammen ’t op teugen Elles Drost en Trienke Vrieswijk. ’t Gong mooi gelyk op, maar doet Trienke bij de stand 4-3 opslaan most, kwam d’r wel ’n heel be sondere game. Trienke het fyftyn keer

40 gelyk staan,  dan mot je like faak opslaan as at je normaal hest in ’ n hele set doen. 

Trienke docht de anhouwer wint en sij kreeg gelyk, want de game worde houwen en derna wonnen sij en Elles ok de eerste set met 6-4.  Maar Sandra en Emma lieten ’t d’r niet bij sitte en knokten in de tweede set geweldig werom. Al met al  duurde  ‘t ’n heel

hut en most de “tiebreak” de beslissing bringe. Die wonnen Elles en Trienke met 7-4 .

Elles is ’n heel goeie speulster en het wel faker eerste prizen wonnen, maar Trienke, die’t d’r faak dichtbij sat, most ant nou toe altyd genoegen nimme met tweede plakken, dus sij waar och soa blij dat ’t nou dan aindlik lukt waar om eerste te worren.

Geertje Hartman en Marian Koopmans speulden teugen Linda van Tuinen en Rianna de Vries om drie en fier.  De frôly wete alle fier wel hoe at je tinnise motte en derdeur worde ‘t ’n mooie wedstriid. De eerste set worde met klain ferskil  (7-5) wonnen  deur Linda en Rianna. Dat gâf hur moed en doet Linda met ’n prachtige “lob”  Geertje en Marian ferskalkte, waar ’t gau gebeurd. Ok de tweede set gong met 6-3 naar Linda en Rianna.  De útslag waar dermet:

1e priis   Elles Dros en Trienke Vrieswijk – St.-Anne/Minnerska

2e priis   Sandra Hoekstra en Emma Offringa – St.-Anne

3e priis   Linda van Tuinen en Rianna de Vries – St.-Jabik

4e priis   Geertje hartman en Marian ~Koopmans – St.-Anne

 

Frôly Dubbel B:

Letty van der Mossel en Jennie Hoekstra  hadden gelikense  rooie shirts en swarte rokkys an, dat ston och soa mooi, maar der hadden Marit Huiskamp en Marlies Hoekstra gyn boadskip an, sij sloegen d’r lustig op los en wonnen maklik met 6-1 de eerste set.

Letty en Jennie hewwe ’ n goeie wedstriidmentaliteit en geve  fort niet op.

Dat worde dus striid, sij wonnen de tweede set met 7-5.  In de darde set gong ’t  gelyk op.

De frôly hewwe weethoelang op ‘e baan staan, maar  Letty en Jennie trokken an ’t langste eand en wonnen met 7-5.  Om drie en fier wouwen Janneke van der Weg en Evelien Graafstra teugen Marjolein Lautenbag en Marlou Meijer graag in St.-Jabik speule.

Marlou is met hur 14 jaar de jongste deelnimster en had nag gyn pertij thús speuld.

Dat worde regeld en soa ston dut fiertal frijdegavend in St.-Jabik op ‘e baan. Marlou fon ’t geweldig dat se an de Bildtse Cup metdoen mocht en at je je dan ok nag drekt in de prizen speule, dan bin je goed op dreef.  Janneke en Evelien waren nag ’ n maatsy te groat foor Marjolein en Marlou, sij wonnen met 6-1 en 6-4. Maar de jeugd het de toekomst, dus sille wij de ferliezers fast nag wel ’ s  faker  in de útslagen teugenkomme.

De útslag fan 3013  is nou worren:

1e priis   Letty van der Mossel en Jennie Hoekstra – St.-Anne

2e priis   Marit Huiskamp en Marlies Hoekstra – St.-Anne

3e priis    Janneke van der Weg en Evelien Graafstra – St.-Jabik

4e priis    Marjolein Lautenbag en Marlou Meijer – St.-Anne en St.-Jabik

 

Mânly Dubbel A:

Sierk Schreuder en Harry Wadman speulden teugen Stefan van der Hoek en Jan Wiersma.  Omdat alle fier mannen goed tinnise kinne, worde fan deuze wedstriid feul ferwacht, maar dat liep allegaar wat âns.  Jan Wiersma ston ’t hele toernooi al och soa goed te speulen en Stefan, die’t in de miks teugen syn fryndin gyn bâl goed raakte, had wat goed te maken en dat lukte.  Omdat deuze mannen nander deur en deur kinne, liepen de gemoederen soms hoog op, maar Stefan en Jan  trokken an ’t langste eand en wonnen met 6-2 en 6-2.

Om drie en fier gong ’t tussen Jesse Offringa en Guylian Kick en Jorn Helder en Feike Jochem Vogel. De jonges teugen de erfaren “ouwe rotten” .  De eerste set gong met ’n tiebreak naar Jesse en Guylian, de tweede set wonnen Jorn en Feike Jochem, dus ’ darde set. Dat kon alle kanten útgaan, de mannen joegen de bâl over en weer, folleys worden (soms út selsferdediging) prachtig  maakt. Feike Jochem syn racket gong kapot, hij pakte doe maar een  út de tas fan de teugenstander, want ja je doen wat. Ok deuze beslissende set draaide út op ’ n tiebreak. En doe gong ’t wel soa mâl. Jorn, Guylian en Feike Jochem sloegen dubbele fouten (dat sille de senuwen wel weest hewwe) maar doet Jesse opslaan mocht docht hij der even âns over, hij sloeg best op en scoorde ’t beslissende punt . Dermet waar deuze “partij fan de dâg” beslist. De útslag is:

1e priis   Jan Wiersma en Stefan van der Hoek – St.-Anne

2e priis   Sierk Schreuder en Harry Wadman – St.-Anne

3e priis   Jesse Offringa en Guylian Kick – St.-Anne

4e priis   Jorn Helder en Feike Jochem Vogel – Minnertska

 

Mânly Dubbel B:

Gerard Sinnema en Ludy Meersma  nammen ’t op teugen Joeke Jan Triemstra en Daniël Houtsma. Gerard had al foorspeld, dat ‘t ’ n spannende partij worre sou en der leken ’ t ok op in de eerste set. Sij kwammen met 5-4 foor, maar Joeke Jan saai teugen syn maar

“rustig blive”, dat gebeurde en ’t worde 5-5. Doe pakten Gerard en Ludy deur, sij brakken de opslag , houden hur aigen opslag en wonnen de eerste set met 7-5.

Dan gaat ’t in de tweede set faak wat makliker, soa waar ’t hier ok. Joeke Jan en Daniël hewwe nag fan alles prebeerd, maar ’t sat d’r niet  in. Ok de tweede set waar met 6-3 foor Gerard en Ludy. Om drie en fier streden Sjoerd de Vries en Anne Bakker teugen Jeppe Bronger en Oane Rinkema. Jeppe en Oane  kinnen ander al jaren en wete, wat sij annander hewwe.  Maar niet altyd, want in deuze partij wouwen se baide de bal slaan en misten doe baide. Oane is nag soa flug as water en beheerst ’t  hele feld  (dat sien je wel faker bij oud-kaatsers). Anne en Sjoerd komme baide út St.-Jabik en kinnen nander dus ok goed. Maar Anne sat met syn gedachten deuze offen meer bij de koelkasten en Sjoerd sloeg de bêste bâl, doet de partij út waar,  naar syn frou Hilda.  Jeppe en Oane  wonnen

frij flot met 6-1 en 6-2.  De útslag:

1e priis  Gerard Sinnema en Ludy Meersma – Minnerska

2e priis  Joeke Jan Triemstra en Daniël Houtsma – St.-Jabik

3e priis  Jeppe Bronger en Oane Rinkema – St.-Anne en Ouwe-Syl

4e priis  Anne Bakker en Sjoerd de Vries – St.-Jabik

 

 Miks Dubbel B:

Hilda de Vries en hur seun Sjoerd Niels nammen ’t op teugen Geertje Hartman en Piet Feenstra.  Fan Hilda is bekind, dat sij ’ n geweldige technyk het, maar Sjoerd Niels  is niet soa faak  an ‘t  tinnisen. Hoe langer at je dan in ’t toernooi blive, hoe beter at ’t gaat, want ok hij  kin goed met racket en bâl overweg. Geertje en Piet speulden ’ n prima toernooi en dat sij tot de finale deurdrongen waar ’ n hele prestasy. Piet  is de oudste speuler en leest ’t spel goed, hij staat altyd teplak. Geeertsy  is ok ’t hele toernooi goed op dreef, maar in de finale konnen sij ’t niet rêde.  Meskyn kwam dat ok wel, omdat Piet beslist niet naar de A-groep promofere wou. Hilda en Sjoerd Niels wonnen met 6-2 en 6-3.

Atie de Jong en hur seun Jorn mosten om de darde en fierde priis stride teugen Ingrid de Haan en Theo Palma.  Atie is ’n kwyk frommesy op de baan en Jorn ’n jong talint, maar

Ingrid en Theo hewwe de norige erfaring en wisten ’t spel naar hur toe te trekken.

Al had Theo, die’t krekt hait worren waar fan ’ n dochter, last fan tekort an slaap, hij speulde met Ingrid ’ n degelijke pertij en sij wonnen dan ok met 7-6 en 6-3.  Eandútslag:

1e priis  Sjoerd Niels de Vries en Hilda de Vries – St.-Jabik

2e priis  Piet Feenstra en Geertje Hartman – St.-Anne

3e priis  Theo Palma en Ingrid de Haan – St.-Anne

4e priis  Jorn de Jong en Atie de Jong – St.-Anne

 

Miks Dubbel A:

Eerst de partij om darde en fierde priis. Sierk Schreuder en Emma Offringa mosten antrede teugen Erik Bronger en Rianna de Vries. Sierk, luud en dúdlik anwezig, is met de rustige Emma naast him ’n koppel dat goed past. Ok de timperamintfolle Erik het an Rianna ’n maat, diet kalm blyft, de partij bleef derdeur mooi in lykwicht. Emma waar in goeie doen, de anderen hadden meskyn wat tefeul an ’t feestfieren weest en dat gâf de deurslag. Sierk en Emma wonnen met 6-4 en 6-2.

De lêste partij fan dut toernooi gong tussen Jan Wiersma en Karin Lautenbag en Letty van der Mossel en Jesse Offringa. Dat worde , hoe kin ’t ok âns, ‘n 3-setter. En wat foor een! ’t Peblyk sat op ’t puntsy fan de stoel en leefde och soa met, want alle fier speulers haalden de meest onmooglike bâlen. Jesse en Letty hadden  wel negen keer de kâns om ’t út te maken, maar  dat kin heel dreeg weze.  De tiebreak most de beslissing bringe en die gong naar Jan en Karin, sij wonnen met 6-4, 4-6 en 7-6. Dermet is de útslag worren:

1e priis  Jan Wiersma en Kartin Lautenbag – St.-Anne

2e priis  Jesse Offringa en Letty van der Mossel – St.-Anne

3e priis  Sierk Schreuder en Emma Offringa – St.-Anne

4e priis  Erik Bronger en Rianna de Vries – St.- Jabik

 

Alle eerste priiswinners binne Bildts kampioen 2013 en mâge  de wisselbeker ’ n jaar lang op de skorstynmantel (at se die hewwe) sette. Dan waar d’r nag ’ n ekstra priis dut jaar, Janneke van der Weg had ’ n Bildtse flâg beskikber steld en die is deur de kemissy toekind an de speulster, diet soa’n  ferrassend goed toernooi speuld het: 3 drege wedstriden op een avend, ’t duurde de nacht ‘ut, maar sij won se alle drie!

Letty van der Mossel het hur naam en faam meer dan waar maakt!

 

Dat waar ’t wat 2013 betreft.  Foor wie at nag meer fan de Bildtse Cup wete wil, kin altiten op de site  sien, www.bildtsecup.nl

Wij hope jim toekem jaar weer te sien bij de 24e edisy  fan dut toernooi.

 

                                                                                                                              Bouky van der Meer


2012

Created with Sketch.

Bildtse Cup 2012

 

De 22e  editie van de Bildtse Cup tennis ligt achter ons, de winnaars zijn bekend, de prijzen uitgedeeld. De weersomstandigheden waren ronduit goed, de organisatie kon zich concentreren op de indeling, tennisbanen, tijden enz. Dat kost soms wat nachtrust, maar dan staat het ook voor iedereen zichtbaar op de site.

 

En daar hebben de deelnemers goed gebruik van gemaakt, ze waren bijna altijd op de juiste tijd in het juiste dorp. Helaas was Ouwesyl dit jaar niet één van die dorpen, de banen daar konden niet tijdig speelklaar worden gemaakt.

Bij opgave hadden zich ruim 160 deelnemers gemeld, die in poules konden worden ingedeeld. Zeven deelnemers hebben hun partij moeten opgeven wegens ziekte of een blessure.

De eerste van de 196 wedstrijden zijn op donderdag 28 juni gespeeld. Door een geste van een anonieme gever kreeg elke deelnemer een balpen met daarop de tekst “Bildtse Cup”. Hartelijk dank voor deze attentie!

Elk Bildts dorp met een tennisvereniging organiseert beurtelings de finale en dit jaar was dat Minnertsga. Een heuse tribune moest het grote aantal verwachte bezoekers een plaats geven en een groot deel van de dag was het gezellig druk. Het geheel kreeg extra kleur door de opgehangen sponsordoeken.

De bedrijvigheid begon al vroeg zaterdagmorgen, nog voor het arriveren van de eerste tennissers of zelfs maar de kantinedienst werd een door Vrieswijk geregelde koelwagen geplaatst, op zulke dagen is een standaard koelkast snel te klein!

Het wedstrijdprogramma was behoorlijk bezet, 12 partijen in totaal, waarvan drie om de derde en vierde plaats. Omdat het laatste punt de vorige avond tegen één uur middernacht viel, was voor sommige spelers de begintijd van half tien nog aan de vroege kant. Een kop koffie doet dan wonderen, it giet oan.

 

De uitslagen:

 

Heren Enkel B  –  13 deelnemers  –  4 poules.

In de vork slagen de als eerste en tweede geplaatste Joeke Jan Triemstra en Jorrit van der Zee er niet in een prijs te behalen. Dat is wel het geval met Luc Meenderink, die in de eerste ronde Joeke Jan in drie sets verslaat en daarna steeds aan twee sets genoeg heeft voor de winst.

            1. Luc Meenderink   2. Daniël Houtsma   3 en 4. (niet gesp.)  Etienne Kick en Terry de Wit .

 

Heren Dubbel B  –  19 koppels  –  6 poules.

De koppels Sjoerd de Vries / Anne Bakker en Menno Miedema / Albert Helder waren als eerste en tweede geplaatst, maar moeten genoegen nemen met de derde en vierde plaats. Luc Meenderink en zijn vader Rob  steken daar namelijk een stokje voor. In de finale verslaan zij  Minne de Geele en Sido Visbeek  (6-2, 6-1).

            1.  Luc en Rob Meenderink                          2. Minne de Geele / Sido Visbeek

            3.  Sjoerd de Vries / Anne Bakker                  4. Menno Miedema / Albert Helder

 

Dames Dubbel B  –  12 koppels  –  4 poules.

Olga Kolkman en Kim Dekker laten zien dat ze niet voor niks als eerste zijn geplaatst. In de halve finale winnen ze van Janneke van der Weg en Klasiena van der Veen, Gerda Hofman en Ytsje Vellenga ondergaan in de finale hetzelfde lot.

            1. Olga kolkman / Kim Dekker                     2. Gerda Hofman / Ytsje Vellenga

            3. Marjolein Lautenbag / Neeke Plat             4. Janneke van der Weg / Klasiena van der Veen

 

Gemengd Dubbel B  –  25 koppels  –  8 poules.

 Nogmaals Olga Kolkman, nu samen met Jordi Hartman, die wint in twee sets (6-2, 6-2) van Germ Koopmans en Ali Bronger.

            1. Jordi Hartman / Olga Kolkman                 2. Germ Koopmans / Ali Bronger

            3.Sieds Tjepkema / Renske Beimers             4. Mos Hartman / Marlies Hoekstra

Gemengd Dubbel 60+  –  6 koppels  –  2 poules.

Sinds 2007 een categorie bij de bildtse cup. Door de vergrijzing een groeiende groep, zou je zeggen, maar dat is nog niet  te merken. In verband met de geringe deelname worden hier slechts twee prijzen uitgedeeld. Vier van de zes koppels komen elkaar tegen in een halve finale, hierin zijn Marten Kuik en Sjoerdtje Hiemstra de sterkste.

            1. Marten Kuik / Sjoerdtje Hiemstra            2. Dirk van Tuinen / Géke Kooy

 

Heren Enkel A  –  6 deelnemers  –  2 poules.

De bildtse cup, ooit begonnen als een enkel toernooi, blijkt nu vooral dubbel en gemengd aan te  trekken. In deze heren enkel waren dan ook maar twee prijzen te verdelen.

Jacob Wassenaar, winnaar in de B-categorie, komt in de finale tegenover Boudewijn Brakelé te staan, stijging met ster, zullen we maar zeggen. Boudewijn is voorlopig nog wel een maatje te groot, dus:

            1. Boudewijn Brakelé            2. Jacob Wassenaar

 

Heren Dubbel A  –  9 koppels  –  3 poules.

In Minnertsga leefde de  hoop dat we met Jorn Helder en Feike Jochum Vogel kandidaten voor een prijs hadden, maar Jan Wiersma en Pieter Meijer boorden dat de grond in, in drie sets, dat dan weer wel. De wedstrijd om de derde en vierde plaats op zaterdagmorgen werd een spannend verhaal: 7-5, 7-6 (7-5).

 

            1. Sierk Schreuder / Jesse Offringa                2. Johan van Dijk / Bas Schoenmaker

            3. Erik Bronger / Stefan van der Hoek          4. Jan Wiersma / Pieter Meijer

 

 

Dames Dubbel A  –  12 koppels  –  4 poules.

De finale wordt hier een St.Jabuurster happening, Selma Bierma met Joukje Marra tegen Brenda van Loon en Linda van Tuinen. In de eerste twee sets lijkt het gelijk op te gaan, ze pakken elk een set. In de derde set maken Selma en Joukje korte metten: 6-0.

            1. Selma Bierma / Joukje Marra                    2. Linda van Tuinen / Brenda van Loon.

            3. Trienke Vrieswijk / Elles Drost                 4. Sandra Hoekstra / Emma Offringa

 

Gemengd Dubbel A  –  15 koppels  –  5 poules.

De finale in Minnertsga begon zaterdag 7 juli met deze categorie en eindigde er ook mee.

's Morgens om half 10 spelen Hans Bootsma en Hylkje Hoogland om de derde en vierde plaats tegen Johan van Dijk en Trienke Vrieswijk ( 7-6, 6-3). Aan het eind van de middag start de finale tussen Boudewijn Brakelé en Roelie Hoekstra tegen Stefan van der Hoek en Elles Drost. Dit wordt een spannende partij met kansen over en weer. De eerste set gaat met 6-4 naar Boudewijn en Roelie, de tweede gaat met 7-5 naar Stefan en Elles. De laatste set moet  dan de beslissing brengen.

Het  inmiddels stil gevallen publiek ziet het ene na het andere bordje aan het telraam verschijnen tot er niets meer bij kan, dus tie-break. Pas bij de stand 13-11 valt de beslissing, de winnaars voor 2012 zijn bekend.

            1. Boudewijn Brakelé / Roelie Hoekstra       2. Stefan van der Hoek / Elles Drost

            3. Hans Bootsma / Hylkje Hoogland                        4. Johan van Dijk / Trienke Vrieswijk

 

Alle uitslagen zijn terug te lezen op de site  www.bildtsecup.nl, eventuele reactie's kun je daar ook op kwijt. Zodra de speeldatum voor 2013 bekend is, zal die op de site worden vermeld.

 

De dag  wordt afgesloten met muziek, dj Meint heeft na afloop van de laatste partij de tennisbaan in beslag genomen en zijn apparatuur geplaatst.

De commissie kan dankbaar gebruik maken van het nu aanwezige “geluid” en de prijzen uit gaan delen.

 

Tot slot van dit toernooi wil de bildtse cup commissie alle deelnemers, vrijwilligers en sponsoren hartelijk bedanken voor hun bijdrage en inzet aan deze 22ste Bildtse Cup!


2011

Created with Sketch.

De 21e editie van de Bildtse Cup is gespeeld

 

Vanaf 30 juni is er op de Bildtse tennisbanen weer volop gestreden om de Bildtse Cup. Ook dit jaar was het weer echt “Bildtse Cup weer”. Alleen zaterdagochtend lieten de weergoden ons even in de steek en moesten de eerste partijen onderbroken worden vanwege de regen.

 ’s Middags konden de laatste finalepartijen gelukkig weer onder een stralend blauwe lucht gespeeld worden.

Ruim 150 deelnemers speelden mee, waarvoor in totaal 213 wedstrijden zijn ingepland. Helaas konden niet alle partijen doorgang vinden omdat zeven deelnemers zich vanwege een blessure, waaronder twee tennisarmen en een hamstringblessure, moesten terugtrekken. We wensen hun allen een spoedig herstel. 

 

In Ouwebildtzijl kon dit jaar niet gespeeld worden vanwege de staat van de banen. Omdat het juist zo leuk is om op alle banen op Het Bildt te spelen, wensen wij de tennisvereniging van Ouwesyl veel succes bij hun plannen, zodat wij daar volgend jaar weer naar toe kunnen. 

 

Op de 10 dagen dat er gespeeld wordt om de Bildtse Cup is er altijd van alles te beleven op en rond de tennisbanen. Er zijn prachtige partijen te zien met volop emoties: blijheid bij winst en ergernis als het niet lukt. Er wordt wel eens met een tennisracket gegooid, geschopt of gesmeten en –hoewel dit natuurlijk niet hoort- is het soms wel te begrijpen. Naast de banen is het ook altijd gezellig: het publiek kwam ook dit jaar de partijen goed bezoeken. Soms wordt er nog leuk nagepraat en nageborreld. Het kan dan zelfs gebeuren dat degene die kantinedienst heeft, denkt dat iedereen naar huis is en alles afsluit, terwijl achteraf blijkt dat er nog een deelnemer onder de douche stond. Gelukkig heeft deze gemeenteambtenaar zichzelf weten te bevrijden en hoefde hij de nacht niet in de kleedkamer door te brengen.

 

Dames Enkel.

Omdat alleen Tea Kingma zich had opgegeven voor de Dames Enkel A, kon deze categorie voor het zesde jaar op rij niet doorgaan. We hopen dat hier in 2012 verandering in komt en roepen bij deze dames op om zich volgend jaar voor deze categorie op te geven. In de B categorie (die dan automatisch de A-categorie wordt) hadden zich zes dames aangemeld. Marlies Hoekstra en Irma Dijkstra gingen als eerste en Letty van der Mossel en Sandra Wadman als tweede van de poule door. Omdat Sandra zich met een tennisarm terug moest trekken, stond Marlies zonder te spelen al in de finale. Letty wist de halve finale in een driesetter van Irma Dijkstra te winnen. In de finale trok Marlies, die al een aantal jaren niet meer had getennist, met 7-5 en 6-3 aan het langste eind.

1e:  Marlies Hoekstra

2e:  Letty van der Mossel

3e:  Irma Dijkstra

4e:  Sandra Wadman

 
Heren Enkel B.

Voor deze categorie hadden zich 12 deelnemers aangemeld. Terry de Wit, Guylian Kick, Luc Meenderink en Peter Hanssen bereikten wel de vork, maar verloren daarin de eerste wedstrijd. In de halve finales wist Jacob Wassenaar met 6-3 6-0 van Arwin Schipper te winnen, terwijl  Pascal Kirchof met 6-3 6-0 te sterk was voor Daniël Houtsma. Op vrijdagavond wist Arwin met 6-1 6-2 tegen Daniël de derde prijs te bemachtigen. De finalewedstrijd ging tussen de jongste deelnemer van het veld, de 14-jarige Pascal Kirchof en een gerenommeerd ex-hoofdklasse kaatser Jacob Wassenaar. Met zijn balinzicht en goede plaatsing van de bal, was Jacob in de finale met 6-1 6-2 te sterk voor Pascal, die weliswaar diep teleurgesteld van de baan kwam, maar die trots kan zijn dat hij in zijn eerste Bildtse Cup toernooi meteen tot de finale weet door te dringen. Met deze overwinning komt Jacob volgend jaar automatisch in de A-categorie, zodat daar niet weer over gediscussieerd hoeft te worden.

1e: Jacob Wassenaar

2e: Pascal Kirchof

3e: Arwin Schipper

4e: Daniël Houtsma

 

Heren Enkel A:

Negen deelnemers streden in deze categorie om de eer. Bas Schoenmaker en Hylke Schaaf verloren de eerste partij in de vork. In de halve finales wist Stefan van der Hoek in een driesetter van Geert Andringa te winnen, terwijl Boudewijn Brakelé minder moeite had met Rob Meenderink. Geert won zaterdagochtend in de regen met 6-4 6-1 van Rob. Voor de achtste keer in de geschiedenis van de Bildtse Cup, wist Boudewijn de beker in de Heren Enkels te winnen door met 6-2 6-1 Stefan te verslaan. Of Stefan volgend jaar weer in deze categorie uitkomt is nu geheel afhankelijk van de vraag wie er dan meer meedoen.

1e: Boudewijn Brakelé

2e: Stefan v/d Hoek

3e: Geert Andringa

4e: Rob Meenderink

 

Gemengd Dubbel 60+:

De afgelopen twee jaar was de beker in deze categorie gewonnen door Marten Kuik en Boukje van der Meer. Dit jaar waren er andere finalisten. Vrijdagavond verloren Gerard Kooy en Suzy van Caspel hun partij in een spannende en lange wedstrijd van Dirk van Tuinen en Sjoerdtje Hiemstra met 5-7 6-4 6-2. Daardoor won de oudste deelnemer van veld Dirk met zijn partner Sjoerdtje de derde prijs. Ook de finale tussen Jetze Dusselaar/Ymie Kas en Johannes Valkena/Emmy Smit kon beide kanten op. Na de eerste set met 6-4 te hebben gewonnen wisten Jetze en Ymie ook de tiebreak in de tweede set met 7-5 naar zich toe te trekken.

1e: Jetze Dusselaar/Ymie Kas

2e: Johannes Valkena/Emmy Smit

3e: Dirk van Tuinen/Sjoerdtje Hiemstra

4e: Gerard Kooy/Suzie van Caspel

 

Gemengd Dubbel B:

Maar liefst 18 koppels deden hieraan mee. In de halve finalestrijd tussen Feike Jochum Vogel/Janneke van der weg en Pieter/Wabineke de Grijs wisten de eersten de eerste set met overmacht 6-0 te winnen. Daarna sloeg Feike Jochum voor de tweede keer de bespanning uit een racket en moest hij een racket lenen. Pieter kon in het verloop van de wedstrijd veel ballen weg smashen en wist met zijn vrouw Wabineke in een driesetter de partij alsnog naar zich toe te trekken. Feike Jochum en Janneke streden daarna om de derde prijs tegen Mike de Wit en Irma Dijkstra. In de eerste set weten beiden elkaar regelmatig te breken, totdat Irma haar opslag wel weet te houden, zodat met 7-5 de eerste set voor hen is. Daarna gaat het lopen bij Feike Jochum en Janneke die de tweede en derde set met respectievelijk 6-0 en 6-1 winnen.  In de finale moeten Pieter en Wabineke het opnemen tegen Siem Willem van Steinvoorn en Annie Offringa. Siem Willem, die vandaag 38 jaar werd, wist na een moeizame start met Annie de eerste set met 6-4 naar zich toe te trekken. Pieter en Wabineke wonnen de tweede set met 6-4, waarna Siem Willem en Annie met 6-3 in de derde set de strijd in hun voordeel beslechten.

1e: Siem Willem van Steinvoorn/Annie Offringa

2e: Pieter de Grijs/Wabineke de Grijs

3e: Feike Jochum Vogel/Janneke van der Weg

4e: Mike de Wit/Irma Dijkstra

 

Gemengd Dubbel A:

Omdat Hans Bootsma ook last kreeg van een tennisarm en zich met zijn partner Hylkje Hoogland moest terugtrekken, ging de derde prijs zonder daarvoor te spelen naar Ruurd de Vries en Trienke Vrieswijk. De finalestrijd tussen Jan Wiersma/Sandra Hoekstra en Jesse Offringa/Marjan Koopmans resulteerde ook in een driesetter. Volgens Jeppe lag Jan op schema: hij had de eerste set met 6-4 van Jesse en Marjan verloren. In de tweede en derde set wist Jan met hoge ballen Jesse en Marjan uit hun spel te brengen. Jan en Sandra wonnen die sets met 6-1 en 6-2. Marjan behaalde daarmee op haar verjaardag een tweede prijs.

1e: Jan Wiersma/Sandra Hoekstra

2e: Jesse Offringa/Marjan Koopmans

3e: Ruurd de Vries/Trienke Vrieswijk

4e: Hans Bootsma/Hylkje Hoogland.

 

Dames Dubbel B:

Omdat Neeke Plat en Marjolein Lautenbag niet verwacht hadden zover te komen, hadden ze geen vrij gevraagd van hun werk en werd de wedstrijd om de derde prijs op hun verzoek zaterdagochtend om 9.00 uur gespeeld. Zij hadden ook wel om 8.00 uur willen beginnen, maar dat wilde de commissie niet toestaan. In hun partij tegen Ingrid de Haan en Annie Offringa moesten de jongedames het echter afleggen tegen de ervaring van Ingrid en Annie, die met 6-4 6-3 de partij wisten te winnen.

Else Kingma/Wijke de Vries uit Oude Bildtzijl en Stien Dusselaar/Klasien Faber uit St. Jacobiparochie speelden, ondanks de minder goede weersomstandigheden, een mooie finalepartij.De beide koppels zijn goed op elkaar ingespeeld, Else en Klasien scoorden menig 

punt bij het net en Wijke en Stien  waren sterk in de ralleys. De strijd ging dan ook 

gelijk op, maar toen Else/Wijke bij de stand 4-4 een break forceerden, konden zij de

eerste set uitserveren. In de tweede set kwam de break bij de stand 2-2 en liepen Else en Wijke uit naar 5-2. Maar een partij afmaken is niet altijd eenvoudig, Stien en Klasien  gaven niet zomaar op.Uiteindelijk wonnen Else en Wijke, mede door hun goede positiespel ook de tweede set met 6-3.

1e Else Kingma/Wijke de Vries  

2e Stien Dusselaar/ Klasien Faber  

3e: Ingrid de Haan/Annie Offringa

4e: Neeke Plat/Marjolein Lautenbag

 

Dames Dubbel A:

Vrijdagavond stonden Jannie Schaaf/Margreet Kleijn tot na half één in Minnertsga op de baan tegen Judith Hiemstra/Roelie Hoekstra. Het betrof hier de halve finalepartij die Judith en Roelie in een spannende driesetter wisten te winnen. Jannie en Margreet speelden daarom zaterdag om de derde prijs tegen Jennie Meijer en Brenda van Loon. Jannie en Margreet hadden kennelijk geen enkele hinder van de nachtelijke tennispartij, want met 6-3 6-2 wisten zij vlot van Jennie en Brenda te winnen, die maar niet in hun spel kwamen.

In de finalepartij waren Hilda Bloemhof en Selma Bierma een maatje te groot voor Judith en Roelie en zij wonnen de partij met 6-3 6-0.

1e: Hilda Bloemhof/Selma Bierma

2e: Judith Hiemstra/Roelie Hoekstra

3e: Jannie Schaaf/Margreet Kleijn

4e: Jennie Meijer/Brenda van Loon

 

Heren Dubbel B:

Omdat de poules wat anders waren ingedeeld, deden er maar liefst 20 dubbels mee aan deze categorie. Vrijdagavond werd er om de derde prijs gespeeld tussen Luc & Rob Meenderink en Heine Jan de Graaf/Hessel Hoogterp, die vrij eenvoudig van Luc en Rob wisten te winnen met 6-1 6-2. De finalestrijd tussen Roel Kolkman/Teun Meijer en Siem Willem van Steinvoorn/Bouke Hofman belooft een spannende strijd te worden. Helaas lukt het Bouke niet om in zijn spel te komen, terwijl Roel en Teun bijna geen fouten maken en met 6-2 6-4 de partij winnen. Het lukt Siem Willem daarmee niet om twee bekers op zijn verjaardag in de wacht te slepen.

1e: Roel Kolkman/Teun Meijer

2e: Siem Willem van Steinvoorn/Bouke Hofman

3e: Heine Jan de Graaf/Hessel Hoogterp

4e: Luc Meenderink/Rob Meenderink.

 

Heren Dubbel A:

In deze categorie streden 10 dubbels om de eer. Al in de poules kon men wedstrijden zien die op finalepartijen leken. Zo verloren de latere kampioenen in de poules tegen de derdeprijswinnaars Erik Bronger en Stefan van der Hoek. Deze laatsten hoefden overigens niet om de derde prijs te spelen omdat Hans Bootsma en Sierk Schreuder zich terug moesten trekken. In de finale stonden Jesse Offringa en Jan Wiersma wederom tegen elkaar, nu met hun respectievelijke partners Boudewijn Brakelé en Johan van Dijk. Dit keer weet Jesse samen met Boudewijn wel aan het langste eind te trekken door met 6-4 en 7-5 de partij te winnen. Jan had overigens niet te klagen over de dienstverlening van Bouke Hofman, die hem op de baan aan het begin van de tweede set, een nieuw racket afleverde.

1e: Jesse Offringa/Boudewijn Brakelé

2e: Jan Wiersma/Johan van Dijk

3e: Erik Bronger/Stefan van der Hoek

4e: Hans Bootsma/Sierk Schreuder

 

 

Al met al kijken we terug op een geslaagde 21e editie van de Bildtse Cup, die mede mogelijk gemaakt wordt door de hoofdsponsors Diepenmaat en Smeding. Alle informatie over de Bildtse Cup is te vinden op de site www.bildtsecup.nl, waarop ook vele foto’s te vinden zijn.


 
2010

Created with Sketch.

Het zal u niet zijn ontgaan de afgelopen 10 dagen.  Ze reden met auto’s, op scooters, brommers en op de fiets van de ene tennisbaan naar de andere. Zij die een tennisracket bij zich hadden deden mee aan het toernooi. De rest was toeschouwer. Er hadden zich dit jaar 161 personen opgegeven om mee te strijden in de diverse categorieën.  De laatste jaren hadden we steevast prachtig weer. Daarom hoorde je ook steeds vaker  “het is Bildtse cup weer”. Ook dit jaar was dat niet anders. Van 24 juni tot en met 3 juli hadden we prima weer (soms iets aan de te warme kant). Alleen de herenfinale op zaterdag 3 juli moest even onderbroken worden door de regen. Deze onderbreking werd opgevangen door de prijzen van de al gespeelde categorieën uit te delen. De prijsuitreiking werd   - na een inleidend praatje - verzorgd door onze nieuwe wethouder Baukje Tol.  Omdat dit toernooi voor de 20e keer  werd gehouden was de wethouder die sportzaken in haar portefeuille heeft uitgenodigd. Ze stipte nog even aan dat er enkele medeoprichters van de Bildtse cup nog steeds in de commissie zitten. Lize van Tuinen (Sint Jacob) en  Hielke Terpstra uit Minnertsga hebben de 20 jaar vol gemaakt! Zij hebben ook de verandering meegemaakt van alleen enkelpartijen (met jaarlijks zo’n 70 deelnemers (m/v)) naar de ruim 160 deelnemers met de dubbelcategorieën erbij. Niet alleen deze 2 personen hebben de 20 jaar al volgemaakt, ook enkele sponsoren is dit met verve gelukt!  Onze dank hiervoor. We moeten dit jaar echter weer op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor omdat Vrieswijk BV uit Minnertsga  zijn 5 jarig contract heeft uitgediend.

 

Ook de automatisering heeft toegeslagen. We hebben nu een eigen website (WWW.BILDTSECUP.NL) waar de wederwaardigheden van het toernooi op komen te staan. Ook kon men kijken wanneer er gespeeld moest worden. Het liep volgens ons (Bildtse cup commissie) nog niet geheel naar wens omdat wij als commissie met een geheel nieuw fenomeen te maken kregen. Er moesten namelijk 2 systemen (handmatig en de website) bijgehouden worden. We rekenen er op dat dit volgend jaar, na een uitgebreide evaluatie,  gesmeerder zal verlopen.

 

 

Uitslagen:

Heren- enkel  A categorie.

Na de schermutselingen in de poulefase bleven er 6 personen over  die mochten uitmaken wie er dit jaar kampioen zou worden.

Jesse Offringa en Stefan van der Hoek kregen een bye op grond van hun eerdere prestaties. Bleven in eerste instantie over de wedstrijden tussen Geert Hoekstra en Menno Wijnia en Sierk Schreuder en Bas Schoenmaker.  Sierk bleek – nu nog…- duidelijk te sterk voor Bas. Met 6-1 en 6-2 wist hij de winst  binnen te halen. De andere halve finale was van een heel ander kaliber. Hierbij won Menno in een thriller van Geert.  Met 3-6 verlies in de 1e set , behaalde hij in de 2e set na een 5-2 achterstand  alsnog de winst (7-6). Echter de 3e set leek weer een prooi voor Geert te zullen worden. Met een 5-0 voorsprong  leek hij op rozen te zitten.  Dit zat toch niet lekker zo bleek. Na diverse matchpoints te hebben overleefd won Menno alsnog met 7-5!!

De strijd om 3 en vier werd een gewonnen door Sierk (7-6 6-2).

De finale was een kopie van die van vorig jaar.  Echter met dit verschil dat Stefan nu geen 3 sets nodig had maar 2 om Jesse te verslaan (6-3 6-1). 

Uitslag Heren-Enkel  A;

1 Stefan van der Hoek (Sint Anna)

2 Jesse Offringa  (Sint Anna)

3 Sierk Schreuder (Sint Anna)

4 Menno Wynia (Sint Jacob)

 

Heren enkel B categorie:

 

Na de poulefase bleven hier 8 personen over.  Roel Kolkman, Jorrit van der Zee, Gerrit de Vries en Jelmer Bierma haalden de laatste 4 net niet. Hendrik Schiphof versloeg in de halve finale zijn dorpsgenoot Jan Wybe van der Weg  Ondanks luide aanmoedigingen van zus Janneke kon Jan Wybe het net niet  bolwerken. In een 3 setter ging hij onderuit (6-3 6-7 en 6-1). De andere halve finale werd een prooi voor Joris Kolkman die in een twee-setter langs Luc  Meenderink ging.

Om 3 en 4 wist Luc Meenderink (onze jongste deelnemer dit jaar) het net niet te klaren tegen Jan Wybe (0-6 7-6 en 3-6).

In de finale wist Joris na goed spel van beide kanten te winnen van Hendrik. (6-4 6-3). Hij promoveert hierdoor naar de A-poule.

 

Einduitslag:

1 Joris Kolkman (Sint Anna)

2 Hendrik Schiphof (Sint Jacob)

3 Jan Wybe van der Weg (sint Jacob)

4 Luc Meenderink (Sint Anna)

 

Dames enkel B:

 

Eindelijk weer eens een dames enkel categorie  bij de Bildtse cup. Vanaf 2006 was dit niet meer voorgekomen.  In twee poules van 3 streden ze om de hoogste eer. 

Om 3 en 4 streden Elisa van Hassel en Irma Dijkstra. Ondaks een pijnlijke arm wist Elisa er nog een derde set uit te slepen. Het mocht niet baten. Irma won vervolgens de derde set. (6-3 3-6 en 6-1).

Om de plaatsen 1 en 2 streden Neeke Plat en Marjolein Lautenbag. Marjolein bracht alle ballen terug  over het net en ondanks  goed tegenspel kon Neeke het net niet bolwerken. (6-2 6-3).

Einduitslag dames B:

1 Marjolein Lautenbag

2 Neeke Plat

3 Irma Dijkstra

4 Elisa van Hassel

(allen Sint Annaparochie)

 

Dames dubbel A:

In de poule fase was hier de grootste verrassing te noteren.  De winnaars van de beide voorgaande jaren (Wiebina Hoekstra en Roelie Hoekstra) werden hier uitgeschakeld door de teams Elles Drost/Tea Kingma en Selma Bierma / Marjan Koopmans. Deze beide laatste teams troffen elkaar weer in de finale. Daaraan voorafgaand was de strijd tussen Margreet Kleijn/Jannie Schaaf en Janke de Groot/Rianna de Vries.  Eerstgenoemd team maakte hun slechte optreden in de halve finale weer enigszins goed door de beide andere dames aan de kant te zetten 6-3 en 6-4.

De finale ging zoals gezegd tussen de twee teams die de kampioenen eruit hadden geknikkerd.  Hier kwam uit zoals de verwachting was; namelijk een 3 setter. Nadat Selma en Marjan de eerste set hadden gewonnen (7-6), kwamen ze vervolgens net tekort. Met 7-5 en 6-2 wisten Elles en Tea alsnog de wedstrijd in hun voordeel te beslissen.

Einduitslag dames dubbel A:

1 Elles Drost en Tea Kingma (beiden Sint Anna)

2 Selma Bierma en Marjan Koopmans (Sint Jacob/Sint Anna)

3 Margreet Kleijn en Jannie Schaaf (beiden Sint Anna)

4 Janke de Groot en Rianna de Vries (beiden Sint Jacob).

 

Dames dubbel B:

Ook hier een verrassing. De eerstgeplaatsen Hendrika Beimers en Jantina de Vries verloren in een boeiende partij van Atie de Jong en Baukje Visbeek (1-6 7-6 en 7-6). Tegen 12 uur ’s avonds viel de laatste slag!

Om 3 en 4 tennisten de nieuwkomers Hylkje Hoogland en Gelske van Werkhoven.  Zij wonnen vrij gemakkelijk van Els Kolkman en Nancy van Zuylen met 6-3 6-2.

De finale ging tussen Carla de Groot /Nienke Stap en Atie de Jong/Baukje Visbeek. Ook hier weer een 3 setter waarbij Carla en Nienke de meest gelukkige werden (6-3, 4-6 en 6-4).

Einduitslag dames dubbel B:

1 Carla de Groot en Nienke Stap. (Sint Anna)

2 Atie de Jong en Baukje Visbeek (Sint Anna)

3 Hylkje Hoogland en Gelske van werkhoven (Sint Anna)

4 Els Kolkman en Nancy van Zuylen.(Sint Anna/Ouwesyl)

 

Heren dubbel  A:

Hier had de commissie het goed gezien. De nummers 1 en 2 geplaatst vonden ze zoals gepland, terug in de finale. Deze finale was de laatste partij van het toernooi. En zie wat gebeurt er: Pluvius gooit roet in het eten. Na deze korte regen onderbreking kon er echter weer verder worden gespeeld.  De eerste set werd gewonnen door de Meijers. Albert en Hendrik wisten deze via een tie-break binnen te halen. Echter vanaf dat moment begonnen Johan van Dijk en Jan Wiersma beter in de partij te komen. Met 6-4 en 6-3 wonnen deze uiteindelijk de laatste partij van het toernooi.

Om 3 en 4 konden de beide jongelingen (Jesse Offringa en Jeroen Bijma) het nog net niet bolwerken tegen de “oude”garde.  Theo Timmermans en Harry Wadman wonnen in een spannende partij met    7-5 7-6.

Einduitslag herendubbel A:

1 Jan Wiersma en Johan van Dijk (Sint anna)

2 Hendrik en Albert Meijer (Sint Jacob)

3 Harry Wadman en Theo Timmermans (Sint Anna)

4 Jesse Offringa en Jeroen Bijma (Sint Anna)

 

Heren dubbel B:

Om de plaatsen 3 en 4 streden Erwin van der Veen/ Minne de Geele en de beide jongelingen Jan Wybe van der Weg (ook Janneke zat weer op de tribune zo hoorden wij)  en Hessel Hoogterp. Dit werd een vrij gemakkelijke overwinning voor laatstgenoemden met 6-0 en 6-3.

De strijd om 1 en 2 ging tussen Mos Hartman/ Carlo de Ridder en Jacob Zandstra /Willem Mud. Dit werd hoogstaand spel waarbij de kansen over en weer gingen. Uiteindelijk trokken Carlo en Mos aan het hoogste eind met 6-4 4-6 en 6-4.

Einduitslag Heren dubbel B:

1 Mos Hartman en Carlo de Ridder (Sint Anna)

2 Jacob Zandstra en Willem Mud (Sint Jacob/Sint Anna)

3 Jan Wybe van der Weg en Hessel Hoogterp (Sint Jacob)

4 Erwin van der Veen en Minne de Geele (Sint Anna)

 

Gemengd dubbel A:

De gemengd dubbel A was samen met de herendubbel B de best bezette categorie voor wat betreft het aantal deelnemers (19 koppels).

Na de vele schermutselingen op de banen bleven er uiteindelijk weer vier koppels over. Johan van Dijk en Roelie Hoekstra verpletterden om 3 en 4 Sierk Schreuder en Joukje Marra met 6-1 en 6-1.

 

De Finale was daarentegen veel spannender. Zowel in de 1e  als 2e set wiste Stefan van der Hoek en Jennie Meijer een ruime voorsprong te nemen. Echter beide sets werden alsnog verloren (5-7 en 5-7). Hierdoor werden Jan Wiersma en Hilda Bloemhof de uiteindelijke winnaars!

Einduitslag gemengd dubbel A:

1 Jan Wiersma en Hilda Bloemhof (Sint Anna/Sint Jacob)

2 Stefan van der Hoek en Jennie Meijer (Sint Anna/Sint Jacob)

3 Johan van Dijk en Roelie Hoekstra (Sint Anna)

4 Sierk Schreuder en Joukje Marra (Sint Anna/Sint Jacob)

 

Gemengd dubbel B:

Deze categorie leverde zoals te doen gebruikelijk weer veel strijd op. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de partijen lang duurden omdat de teams aan elkaar gewaagd waren.

Om de derde plaats waren Jacob Zanstra en Klasien Faber te sterk voor Berry en Hendrika (7-5 6-4).

De finale ging tussen Rob en Clara Meenderink  en Teun Meijer en Nienke Stap (volgend jaar A categorie).  Na winst in de eerste set  met 6-4 voor Clara en Rob, was de koek op. Met 6-1 en 6-0 verloren ze de laatste 2 sets. Ze kwamen vervolgens strompelend de kantine binnen (hoezo is sporten gezond?).

Einduitslag Gemengd dubbel B:

1 Teun Meijer en Nienke Stap (Sint Anna)

2 Rob en Clara Meenderink (Sint Anna)

3 Jacob Zandstra en Klasien Faber (Sint Jacob)

4 Berry Kolkman en Hendrika Beimers (Sint Anna)

 

Gemengd dubbel 60 plus.

Hier waren slechts 5 koppels opgegeven. Na de poule fase mochten de beide eerst geplaatsten nogmaals tegen elkaar.

Dit bleken Marten Kuik/ Boukje van der Meer en Gea en Douwe de  Boer te zijn.  In de poule wisten Douwe en Gea en nog een 3 setter uit te slepen.

In de finale lukte dat echter niet. Met tweemaal 6-1 wonnen Boukje en Marten.

Einduitslag gemengd dubbel 60 plus:

1 Marten Kuik en Boukje van der Meer (Sint Anna / Ouwesyl)

2 Gea en Douwe de Boer (Sint Jacob)

 

Wist u dat:

-         Jan Wiersma en Nienke Stap 2 eerste plaatsten bemachtigden?

-         Minne de Geele last had van de zon?

-         Wij ons dat nauwelijks voor kunnen stellen…

-         Berry en Roel Kolkman om beurten kunnen melken?

-         Wij als commissieleden dit inmiddels wel weten.

-         De publieke opkomst  zeer goed was te noemen?

-         Wij de sponsors danken voor hun jaarlijkse bijdrage!

-         Mos en Carlo bij vormbehoud  volgend jaar naar de A categorie gaan?

-         Er 224 wedstrijden zijn gespeeld?

-         Raymond Kick nu eens geen last van zijn kuit(en) kreeg?

-         Maar dat het nu de enkel was?

-         Gemengd loont? Zie de combinaties met andere verenigingen?

-         Wij als commissie blij zijn dat het er weer op zit?

-         We volgend jaar weer met frisse moed beginnen?

-         Foto’s en verslag te vinden zijn op www.bildtsecup.nl?

2009

Created with Sketch.

Prachtweek  foor 170 deelnimmers  Bildtse Cup 2009  


Onder ideale weersomstannigheden binne de  ôflopen week  de tinniswedstriden  op de Bildtse tinnisbanen houwen.  De deelname waar weer overweldigend, 170 speulers danen d’ran met. En at d’r dan ok nag goenens binne, die’t ín  2  kategoriën metdoen, dan worre
d’r soa’n week heel wat pertijen speuld.  Op ‘e Pyp in Ouwe-Syl hong al ’n dâg of wat ’n spandoek met de tekst “Saterdeg 4 juli finalewedstriden Bildtse Cup”. Dut waar om ’t peblyk werm te maken en dat binne se worren, want ’t waar die dâg ’n drokte fan belang . Bij de tinnisbanen konnen je noflik sitte,  d’r waar ’n mooie tribúnne boud met sels “VIPplakken”.
Ok de tinnisers worden goed fersorgd,  koud drinken ston foor hur klaar naast de baan, dan konnen se op ‘e tiid de fochthúshouwing op pail houwe. ’t Peblyk worde trakteerd  op lekkere, ripe eerdbaaien en Bertus Dijkstra het (as ’n echte papparazzi) de hele dâg  om de banen hine skarreld  om mooie  “aksy”kikys te maken. Die kikys kin men werom fine en ok
bestelle  op de site van www.ouwe-syl.nl.   De priiswinners binne as folgt:

Mânly inkel A

Stefan  v.d. Hoek, de erfaren speuler, most ’t opnimme teugen ’t anstormend talint Jesse Offringa . Jesse pakte brutaalweg de eerste set met 6-3, dat waar Stefan syn eer te na, hij gooide syn erfaring in ‘e striid, hij won de tweede set met 6-1. In de darde set spande ’t d’rom, maar útaindlik trok  Stefan an ’t langste eand en won met 7-5. Maar Jesse hoeft niet te wanhopen, foor him lait nag ’n mooie toekomst in ’t ferskiet, at hij soa deurgaat, wort hij fast nag wel ’s kampioen. De striid om drie en fier gong tussen Geert Hoekstra (hij durt ’t as een fan de wainigen op te nimmen teugen de jongeren) en Siem Willem van Steinvoorn. Dat had Geert in ‘e macht, want hij won met 6-1 en 6-0.
 De útslag fan de mânly inkel A is dermet:
1e priis:   Stefan van der Hoek  -   Bildts kampioen 2009
2e priis:   Jesse Offringa
3e priis:   Geert Hoekstra 
4e priis:   Siem Willem van Steinvoorn


Mânly inkel B

Hier satten allegaar nije, jonge tinnisers in de prizen. De finale gong tussen Hessel Hoogterp en Joeke J. Triemstra. Joeke wou graag avesere, want hij most (hoe kin ’t ok âns at je Triemstra hite) nag fort te kaatsen, ston as 81e op ‘e list, dus kon-y eerst nag wel efys de finale fan ’t tinnisen speule. Meskyn speulde dut him wat parten, hij wou flug skore, maar dat wist Hessel goed op te vangen, hij speulde fast,  haalde heel feul ballen en pakte de wînst met setstanden 6-4 en 6-2. Om ’t darde en fierde plak gong ’t tussen Jan Wiebe v.d. Weg en Gulian Kick. Die baide jonges waren an nander waagd, de útslag worde 4-6, 7-6 en 6-4 foor Gulian. Deuze fier nije priiswinners binne ’n fersterking foor de tinnisklup, se binne sportyf insteld en kinne ‘t, as se wille, nag feer skoppe in deuze sport. Derom fooral deurgaan jonges! 
De útslag fan de mânly B is dermet:
1e priis:   Hessel Hoogterp – Bildts kampioen 2009
2e priis    Joeke J. Triemstra
3e priis:   Gulian Kick
4e priis:   Jan Wiebe van der Weg  

Frôly Dubbel A

Hier kwammen wij de bekinde namen teugen. In de finale stonnen  de winners fan 2008  Wiebina Hoekstra/ Roelie Hoekstra teugen de winners fan 2007  
Linda van Tuinen/ Jenny Meijer. Dut kon wel ‘s ’n spannende wedstriid worre, want alle
fier frôly hewwe gyn swakke punten in hur spel en dan is ’t maar krekt welke kant rôlt ’t út. Deuze keer waar dat die fan  de baide frôly Hoekstra, sij waren krekt wat faster en pakten de wînst met  6-3 en 6-4.
’t Darde en fierde plak gong tussen Klasien Faber/Jannie Schaaf en Marjan Koopmans/Elles Drost. Klasien speulde foor ’t eerst in de A-poel en het hur geweldig staande houwen. Met de erfaring fan Jannie naast hur op ‘e baan het sij hur knap weerd. Maar de feegbâlen fan Elles en Marjan waren foor Klasien en Jannie  tefeul fan ’t goeie. Marjan en Elles  wonnen dan ok met 6-3 en 6-2.
De útslag frôly Dubbel A is dermet:
1e priis:   Roelie Hoekstra/Wiebina Hoekstra – Bildts kampioen 2009
2e priis:   Jenny Meijer/Linda van Tuinen
3e priis:   Marjan Koopmans/Elles Drost
4e priis :  Klasien Faber/Jannie Schaaf  

Frôly Dubbel B

In deuze poel breke de nije talinten  deur. Olga Kolkman/Tea Kingma nammen ’t in de finale op teugen Rijke v.d. Knokke/Ingrid de Haan. Deuze frôly hadden al menig erfaren koppel fersloegen en gongen nou foor de hoogste eer. Die waar dut jaar foor Olga/Tea, sij wonnen de finale met 6-1 en 6-4. Dus toekem jaar in de A-poel speule  frôly!
De striid om drie en fier gong tussen de welbekinde speulers Ilse van Dijk/Clara Meenderink  en Hendrika Beimers/Trijneke Stuyt. Sij kinne nander goed maakten d’r ’n mooie pertij fan, die’t met 6-3 en 6-4 wonnen worde deur  Hendrika/Trijneke. 
De útslag frôly Dubbel B is dermet:
1e priis:  Olga Kolkman/Tea Kingma  -  Bildts kampioen 2009  
2e priis:  Rijke v.d. Knokke/Ingrid de Haan
3e priis:  Hendrika Beimers/Trijneke Stuyt
4e priis:  Ilse van Dijk/ Clara Meenderink

Mânly Dubbel A

Deuze lêste fier koppels komme allegaar út St.-Anne en slaan faak ’n baltsy metnander. Al weunt Erik Bronger nou in St.-Jabik, hij soekt syn ouwe tinnismaten wel weer op. Al is de een meskien krekt wat sterker as de ânder, ’t ferskil is klain , dat levert meestal spannende wedstriden op. Fan de finale ferwachtten wij dan ok ’n driesetter, maar soafeer kwam ’t niet. Boudewijn Brakelé/Harrie Wadman nammen ’t op teugen Hans Bootsma/Erik Bronger.  De “semi-profs” houden ’t skorebôrd  niet altiten soa goed bij, dus  dan wist ’t peblyk niet hoe de stand waar. Sijsels gelukkig wel en met 6-3 en 6-4 pakten Boudewijn /Harrie  de eerste priis. Stefan v.d. Hoek/Sierk Schreuder mosten om ’t drarde en fierde plak stride teugen Theo Timmermans/Jan Wiersma. De eerste set kon alle kanten út, maar waar met 7-5  ’n prooi foor Stefan/Sierk. Ok in de tweede gâven se de pertij niet meer út hannen en wonnen met 6-3. Jan Wiersma waar niet helendal tefreden met twee keer ’n fierde priis (ok in de miks aindigde hij op ’t fierde plak), dus sil hij nag wel meer trene, om toekem jaar toe te slaan. 
De útslag fan de mânly Dubbel A is dermet:
1e priis:  Boudewijn Brakelé/Harrie Wadman  -  Bildts kampioen 2009
2e priis:  Hans Bootsma/Erik Bronger
3e priis:  Stefan v.d. Hoek/Sierk Schreuder
4e priis:  Theo Timmermans/Jan Wiersma

Mânly Dubbel B

’n Leuke poel, wer’t jong en “oud” fertunwoordigd waren. Om drie en fier streden Raymond Kick en syn seun Gulian teugen Sikke de Groot/Jaap Jansma. Jaap en Sikke hadden al ’n drege driesetter speuld teugen de latere winners en mosten deselde avend weer an é bak. En dan hout ’t fansels ’n keer op. Se hewwe streden foor wat se wirg waren, maar de pertij worde deur de Kickmannen wonnen met 6-1 en 6-4. In de finale waar ’t St.-Jabik teugen St.-Anne. Martijn Bokma/Heine Jan de Graaf  pakten de eerste set soamaar teugen Theo Palma/Joris Kolkman. Maar Theo (’n roerig mântsy op ‘e baan) en Joris hadden dat al faker metmaakt in dut toernooi, sij gâven gyn beliis en wonnen de tweede met 6-3. Dan mot alles út ‘e kast, de darde set worde tiebreak en die worde krekt wonnen met 7-5 deur Theo/Joris.
De útslag fan de  mânly Dubbel B is dermet:
1e priis:  Theo Palma/Joris Kolkman – Bildts kampioen 2009  
2e priis:  Martijn Bokma/Heine Jan de Graaf
3e priis:  Raymond Kick/Gulian Kick
4e priis:  Sikke de Groot/Jaap Jansma   Miks Dubbel 60+

In de miks speule man/frou as koppel, wat in ’t Bildtse Cup toernooi och soa geliefd is. De senioren hewwe sont 2007 hur aigen  kategory, wer’t sij wiis met binne.
In de finale stonnen de kampioenen fan fleden jaar Douwe en Gea de Boer teugenover Marten Kuik/Bouky van der Meer. Ondanks Douwe syn sere erm begon ’t echtpaar de Boer foortfarend en ston in ’n mum fan tiid met 4-0 foor. Dat fonnen Marten/Bouky dos wat al te gortig, sij haalden in en doe most d’r  ’n tiebreak (of soa at Marten saait toutsytrekkerij) an te pas komme om út te maken wie’t de eerste set winne sou. Dat worde ’n spannende angelegenhyd, maar met 10-8 pakten Marten/Bouky die. Dan dink je siesoa, nou motte sij altiten nag 2 sets speule om te winnen. Soafeer is ’t deuze keer niet kommen, want de tweede set wonnen Marten/Bouky met 6-3.   
Om de darde en fierde priis speulden  Auke en Sjoukje Kuiken teugen Gerard Kooy/Joekje de Vries. Auke en Sjoukje hadden teugen de finalisten in de poel al driesetters speuld en krekt ferloren, dus sij waren licht faforyt. Maar der hadden Gerard en de onfermoeibare Joekje gyn boadskip an, sij gongen d’rfoor. De eerste set worde dos wonnen deur ’t echtpaar Kuiken met 7-5 en ok de tweede trokken sij naar hur toe met 6-3.
Dermet is de útslag Miks Dubbel 60+:
1e priis:  Marten Kuik/Bouky van der Meer – Bildts kampioen 2009 
2e priis:  Douwe de Boer/Gea de Boer
3e priis:  Auke Kuiken/Sjoukje Kuiken
4e priis:  Gerard Kooy/Joekje de Vries 


Miks Dubbel A

Foor de miks pertijen is altiten ’n overweldigende belangstelling. Elk jaar binne d’r weer nije koppels, die’t hur opgeve en dan krije je fansels ok weer heel andere winners. Dut jaar stonnen Theo Timmermans/Selma Bierma in de finale teugenover Tjeerd de Boer/Trienke Vrieswijk, alle fier beste tinnissers. Met feul plesier maakten sij d’r ’n spannende 3-setter fan, die’t útaindlik wonnen worde deur Theo/Selma 
met 4-6, 6-3 en 6-2. Sierk Schreuder/Roelie Hoekstra  speulden om drie en fier teugen  
Jan Wiersma/Dewi Steensma en sij maakten ’t nag feul spannender. Sierk/Roelie kin je op de baan dúdlik hore, maar Jan/Dewi lieten hur niet fan ‘e wiis bringe. D’r most twee keer ‘n “tiebreak” an te pas komme om te winnen. Dan gaat ’t faaks maar om ’n paar punten  en die  waren  in ’t foordeel fan Sierk/Roelie, sij wonnen met 7-6 (tiebreak 8-6) en 7-6 (tiebreak 7-5).
De útslag Miks Bubbel A is dermet:
1e priis:  Theo Timmermans/Selma Bierma  -  Bildts kampioen 2009
2e priis:  Tjeerd de Boer/Trienke Vrieswijk
3e priis:  Sierk Schreuder/Roelie Hoekstra
4e priis:  Jan Wiersma/Dewi Steensma

Miks Dubbel B

Mos Hartman/Renske Beimers  streden om de darde en fierde priis teugen Marcel Tijtsma/Jantina de Vries. De eerste set most beslist worre in ’n tiebreak en dat waar de sensasy fan dut jaar, want hier kwam ’n nij  rekôr  in ‘e boeken, met 16-14 (dat is hest ’n hele set) pakten Mos/Renske de wînst. Na soa’n ontlading het de winner faaks fleugels  en is ’t foor de ferlizer ’n hele toer om de motifasy  fast te houwen en der draait ’t in tennis faak om.
Mos/Renske wonnen de tweede set dan ok met 6-2.  
 De finale  worde hest ’n Sylster angelegenhyd, want drie fan de fier finalisten komme út Ouwe-Syl. Allenig Theun Meijer waar  inhuurd út St.-Anne. Pieter Bak/Wijke de Vries stonnen teugenover Theun Meijer/Nancy van Zuylen. In ’t begin leken ’t d’rop, dat Pieter/Wijke fan de baan speuld worden, sij kwammen ’n heel eand achter. Maar ’t bloed op Ouwe-Syl  krúpt wer’t ’t niet gaan kin, sij kwammen werom  en pakten de tweede set. En doe most dut fiertal ferhuze naar baan I om as lêsten ’t toernooi út te speulen. Dat worde ’n prachtig slot fan deuze dâg, ’t peblyk begon al helendal met te leven en sels de “wave”worde inset.  De fier worden fan alle kanten anmoedigd en stegen boven hursels út.  Aigenlik souwen baide koppels  kampioen worre motte, maar ‘dr kin maar een  de priis winne, dat waren Pieter/Wijke, met de setstanden 1-6, 6-4 en 7-5 ’n waardig slot fan dut toernooi!
De útslag Miks Dubbel B is dermet:
1e priis:  Pieter Bak/Wijke de Vries – Bildts kampioen 2009
2e priis:  Theun Meijer/Nancy van Zuylen
3e priis:  Mos Hartman/Renske Beimers
4e priis:  Marcel Tijtsma/Jantina de Vries.


Alle priiswinners kregen ’n kedobon en ’n sakky Sylster miks met naar huus (op ’n paar na, maar die krije sij nag thúsbesorgd). Met deur ’t mooie weer hewwe peblyk en speulers ’n hele mooie finaledâg had en op ‘e Syl is ’t nag lang onrustig weest.
Wij hope dat ok toekem jaar, at ‘t 20-jarig jubleum fierd wort, weer soafeul mînsen fan de partij binne. 

Bouky van der Meer